De Gazet – winter 2021

Voorlopig kunnen we niet op de scène werken, maar dat weerhield er ons niet van om een nieuwe editie van ons magazine De Gazet op poten te zetten. Het resultaat is alweer een op de tijd plakkende collage van foto’s, gedichten, interviews, schrandere teksten en schalkse pamfletten. De wereld door Zorgeloze ogen.
Wie in ons bestand zit, krijgt De Gazet thuis gratis opgestuurd. Als je ze niet in je bus vindt, sturen we er je graag één op. Hiertoe volstaat een eenvoudig seintje naar info@uniederzorgelozen.be.

[ Bekijk hier ook de vorige edities van De Gazet ]

Alle bijdrages uit deze Gazet zijn ook hier afzonderlijk te bekijken en te delen.

Download hier de pdf van deze Gazet.

Een greep uit de inhoud van deze Gazet:

GEDICHT NOG ZONDER TITEL
Geert Six‘ uitnodiging om nu toch eens andere taarten te gaan bakken

BOEKVOORSTELLING HORS D’OEUVRE
In het najaar stelden we ons boek Hors d’Oeuvre voor, over 25 jaar leven en werk van Unie der Zorgelozen. Myriam Soenen brengt verslag uit van een ongewone, bijzondere avond.

HORS D’OEUVRE AAN HUIS
Nathalie Derycke was één van de gelukkigen die we verrasten met een aan huis levering van ons boek.

INSTITUTEN STERVEN LANGZAAM
Een verslag van de avond ‘DNA van participatie’ van de Unie en Demos: drie gesprekken rond evenveel spanningsvelden die (nog steeds) rond participatieve kunstpraktijken hangen.

VERLANGEN
Poëzie van Johnny Verkest.

DE VOLTE VAN DAT LICHT
Linde Moreel werd ànders wijs.

WACHTEN
Poëzie van Miep Lambrecht.

WACHTEN
José Vandenbroucke wacht nooit, José Vandenbroucke komt altijd te laat.

MOEDER, WAAROM ZORGEN WIJ?
Jérôme Duchateau verlangt naar vreugde zonder zorgen.

DE UNIE IN QUARANTAINE
Mie de Neve, Nathalie Vanwalleghem, Marijke Dejaeghere en Iris Walgraeve en Barbara Vermeulen over wat ze missen nu de deuren van de Unie  noodgedwongen zijn gesloten.

SOCIAAL WERK IN QUARANTAINE
Na een klein jaar ontregeling van het sociaal werk door corona maken we een tussenstand op met Caroline Verhaeghe, Yasmien Ousta en Sofie Moerkerke, drie Kortrijkse veldwerkers.

DE KUNSTEN IN QUARANTAINE
Gosie Vervloessem van State of the Arts (SOTA) over de bestaansonzekerheid waarin corona de kunstenaar duwt, en het initiatief SOS Relief waarmee SOTA de ergste noden willen lenigen.

DE MILIEUCRISIS IN QUARANTAINE?
Sébastien Hendrickx over de oprichting van het Burgerparlement rond de ecologische noodtoestand.

HUIZEN ON TOUR, EEN LEEFBARE QUARANTAINE
Hans Claus en Manu Pintelon breken in quarantainetijd een lans voor kleinschalige detentiehuizen als alternatief voor onze gevangenissen.

BUDDY’S OP HET KRUISPUNT
Zorgelozen Triene Nottebaere en Marcel Sabbe, beiden buddy’s, en ex-gevangene Famke Plowy vertellen over het project KruisPunt dat ex-gevangenen ondersteunt met een woonst én een buddy die hen wegwijs maakt in het leven na de quarantaine.

DROMEN, WACHTEN. NIET WETEN.
Dominique Vergote
over deze indringende en intense tijd, en hoe die haar in de war brengt.

BEELDEND WERK
van Branko Vandenberghe, Stefanie Tanghe, José Vandenbroucke & André Wostyn en Benoit Goethals

 

In ons halfjaarlijks magazine De Gazet schrijven we verder aan ons verhaal. Niet alles raakt immers op de scène verteld. De Gazet is dan ook een belangrijk platform voor het schrijvende en beeldende zorgeloze werk, dat erin wordt verbonden met verwante stemmen uit het artistieke en maatschappelijke veld. Zo geeft deze geheel eigen mix van mensen en materialen een ruime inkijk in het wezen en de werking van de Unie.

De Gazet verschijnt in januari en in juli. Ze is gratis mee te nemen op heel wat plekken in Kortrijk en omgeving en vliegt ook in de bus van wie in ons bestand zit. Mocht u ze thuis nog niet ontvangen en mocht u dit wensen, geef ons dan een seintje, dan sturen we er u graag een op.