DE WAKKEREN

Mona Thijs
dinsdag 22 oktober om 20u15 bij de Unie
copresentatie Schouwburg Kortrijk

De nacht is een raar beest: rollen worden omgekeerd, in het duister loeren ongekende gedaanten, het onmogelijke wordt mogelijk. Ook mensen in armoede of een andere kwetsbare situatie ervaren vaak die duisternis, dat anders zijn.

Mona Thijs schrijft, maakt theater, ontwikkelt graag werken op locatie en houdt ervan in gesprek te gaan met mensen om tot verhalen komen. Naar aanleiding van de Werelddag van het verzet tegen extreme armoede 2024 creëert ze in Menen De Wakkeren, een poëtische tekstvoorstelling over de mogelijkheden en de obstakels van de nacht.

Wat kan er in de nacht dat overdag niet kan? Welke nachtelijke helden schuilen er in ons? Waar liggen we van wakker? De nacht wordt een magisch-realistische ruimte waarin de rollen omkeren, de macht wordt doorgegeven, het duistere een plek krijgt, maar waar ook het onmogelijke mogelijk wordt. 

In dit stuk krijgen zij het woord. De tekst van De Wakkeren is gebaseerd op verhalen die mensen in armoede of in een andere kwetsbare situatie in het voorjaar van 2024 schreven en vertelden tijdens een workshopreeks in Menen. De voorstelling is te zien op enkele bijzondere locaties in Menen en Kortrijk.

 credits De Wakkeren

concept: Mona Thijs – scenografie: Gilles Pollak – muziek: Sam De Clercq – een project van CC De Steiger, Sociaal Huis Menen, De Figuranten, CAW Zuid-West-Vlaanderen, Welzijnsschakel Grenslicht, Cie Tabloo en Academie voor Beeld, Muziek & Woord Stad Menen – met de steun van VDK Bank, Nationale Loterij, Rotarac, Rotaryclub – met dank aan Schouwburg Kortrijk en Unie der Zorgelozen

 praktisch 

info en tickets (€8/€6(-26/65+)/UiTPAS) reservatie@uniederzorgelozen.be / 056 220 400