BOEK “IK CAROLINE”

In Ik Caroline bundelt de Unie een aantal verhalen uit het dagelijks werk van straathoekwerkster Caroline Verhaeghe. Zij werkt outreachend voor OCMW Kortrijk vanuit de Unie. Met het boek willen we aankaarten hoe complexe en vaak onnodige regels vooral kwetsbare mensen verder in de miserie helpen.

Je telefoon wordt afgesloten omdat je een eurocent te veel betaalde, de aanschaf van een wasmachine sleept anderhalve maand aan, als dakloze word je verzocht om verhuisdocumenten in te vullen. Iedereen bijt wel eens de tanden stuk op het kafkaiaans kluwen van wetten en procedures dat onze moderne samenleving aanstuurt. Maar wat voor velen een vervelend voorval is van voorbijgaande aard, is voor anderen het begin van een administratieve lijdensweg. Een soms eindeloze zoektocht waarin ze een speelbal van een dolgedraaid systeem worden waar anonieme regels de plaats van de mens hebben ingenomen.

Straathoekwerkster Caroline Verhaeghe werkt al een hele tijd outreachend voor OCMW Kortrijk vanuit de Unie der Zorgelozen. Bijna dagelijks kruisen haar verhalen ons pad van mensen die zich vastrijden in de vele regels en procedures van onze bureaucratische samenleving. Die vaak zijn terechtgekomen in een uitzichtloze kafkaiaanse spiraal waarin ze de speelbal worden van een systeem waar ze niet langer als een mens van vlees en bloed maar als een anoniem nummer worden behandeld.
 
Omdat deze vaak hallucinante verhalen al te makkelijk verdwijnen in de plooien van jaarverslagen, bundelde de Unie ze in Ik Caroline, een boek voor het brede publiek (de titel van het boek is geïnspireerd op die van de film I, Daniel Blake). Dat verscheen begin oktober bij Mammoet, een nieuwe reeks van uitgeverij Epo. Het boek is te koop bij de Unie, via epo.be en in de betere boekenwinkel.

Ik Caroline is het derde project van een inhoudelijk drieluik rond deze thematiek, na de theatervoorstelling Ne Woyzeck (voorjaar 2019) en de publicatie De Gazet, editie zomer 2019. Lees daaruit zeker ook eens het interview met Caroline Verhaeghe.
 
 
CAROLINE ON TOUR! OOK IN UW ORGANISATIE?

“Dit boek is meer dan een leesboek, het is een werkboek!” aldus Caroline Verhaeghe.
 
Daarom goot ze het boek in een vertelling waarmee ze naar collega werkers, studenten, openbare besturen, … trekt. Ze wil getuigen over de manier waarop ze zich samen met de gekwetste vogels een weg door de vele regels en procedures van onze samenleving baant. Haar verhaal is niet alleen een pleidooi voor sociaal werk ten gronde, in the field, maar ook voor het slechten van bureaucratische drempels die dit in de weg staan.
 
Benieuwd naar dit begeesterende relaas? Nodig Caroline uit om te komen spreken in jouw organisatie! Voor alle info hieromtrent kan je te allen tijde contact opnemen met Caroline via caroline.verhaeghe@kortrijk.be.