SALON SOLIDAIR

zaterdag 4 juni 2016 om 15u in De Trukendoos in Stasegem
Unie der Zorgelozen, Vormingplus en Samenlevingsopbouw

 

Lees hier de terugblik en beschouwing van DeWereldMorgen-journalist Thomas Decreus op ons Salon Solidair.


Wat betekent ‘solidariteit’ voor jou? En hoe kunnen nieuwe vormen van solidariteit er in de toekomst uitzien, op straat, in huis, in het verenigingslokaal, op de werkvloer? Dat zochten we samen uit tijdens ‘Salon Solidair’, een boeiende namiddag met live gesprekken, documentaire bijdrages en artistieke interventies van Zorgelozen rond het thema ‘solidariteit’.

Met Dominique Windels (voorzitter OCMW Harelbeke), Pascal Debruyne (onderzoeker UGent), Jan Despiegelaere (coördinator Streekfonds West-Vlaanderen), Joost Bonte (coördinator Straathoekwerk Oost- en West-Vlaanderen), Triene Nottebaere, Johan Walgraeve en Geert Six (Unie der Zorgelozen) en Thomas Decreus (journalist DeWereldMorgen) en fragmenten uit concrete praktijken met medewerking van Luc Byttebier, Patricia Lambert, Ruddy Deprez, Gaby Moreels, Wilfried Pauwels, Nancy Dedrie, Saïd Mechkour, Achilles Vanlerberghe, Eddy Mahieu, Abihi Elbatoul, Jan Despiegelaere en Alain Top.

Wat voorafging…

 

Dit Salon Solidair is het resultaat van een zoektocht die we de voorbije weken ondernamen. Als werkterrein kozen we Harelbeke. We bezochten bekende en minder bekende Harelbekanen, met uiteenlopende achtergronden. We spraken met hen over solidariteit. Deze interviews legden we vast op camera. Daarna trokken we met onze ‘Caravan Solidair’ de straat op. Op de markt, aan de bib, aan de school wilden we van nog meer mensen horen hoe zij over solidariteit denken. Rond alle bevindingen die deze gesprekken opleveren maken we nu dus het namiddagvullend publieksmoment ‘Salon Solidair’.

Het grotere verhaal

 

‘Solidariteit’ is een eerste, verkennende ‘kwestie’ waarrond we werkten in het kader van Confutuur. Confutuur is een nieuw project dat we de komende jaren uitzetten samen met de mensen van Vormingplus en Samenlevingsopbouw. De bedoeling is om het gesprek over hoe we onze snel veranderende samenleving in de toekomst vorm kunnen geven, vanuit zoveel mogelijk invalshoeken te voeren. Want de toekomst is van iedereen!

Na deze eerste kwestie komen de volgende jaren dus hopelijk nog veel andere kwesties aan bod. Het is de bedoeling dat we rond elke kwestie zowel dialoog en debat, een praktisch experiment als een artistiek luik opzetten.

 

PRAKTISCH

SALON SOLIDAIR
zaterdag 4 juni van 15u tot 17u in de Trukendoos, Stasegemdorp 96 in Stasegem
gratis ingang


 

Confutuur is een initiatief van Unie der Zorgelozen, Vormingplus MZW en Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen.

 

Volg Confutuur op Facebook