toonmoment ROOTS 2019

vrijdag 29 maart om 18u15 in Budascoop – VOLZET

Deze winter proefden de Kortrijkse OKAN leerlingen bij de Unie en verschillende andere partners in de stad van een breed gamma artistieke en andere disciplines – theater, dans, radio, free running, muziek, en nog veel meer. Wat dit heeft opgeleverd tonen ze straks in Budascoop.

Wat voorafging…

Net als de voorbije jaren is de Unie ook in 2019 partner in het ROOTS-traject in onze stad. Dat is een uniek samenwerkingsverband van verschillende partners uit verschillende domeinen (welzijn, onderwijs, cultuur, …) met de OKAN klassen van de scholen VTI en Drie Hofsteden. Daarbij staat ‘OKAN’ voor ‘Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers’. Minderjarige jongeren die pas in ons land zijn aangekomen leren er Nederlands en worden er wegwijs gemaakt in onze samenleving.

Van 10 januari tot 21 maart maken ze elke week gedurende een namiddag kennis met een andere (artistieke) werkvorm. Zo maken ze bij de Unie der Zorgelozen kennis met theater. Giovanni Baudonck, Roel Faes en Esther Gouarné van het collectief Transfo Collect begeleiden hen daarbij.

Nadat iedereen van de verschillende disciplines heeft kunnen proeven, worden ze in een intensieve werkweek een week lang ondergedompeld in de discipline die hen tijdens de proefsessies het meest heeft begeesterd. Op het einde van deze werkweek worden de resultaten van de werkweek gebundeld in een toonmoment in Budascoop.

Dit toonmoment is geen afsluiter van ROOTS, hierna zetten de partners zich verder in om de jongeren te laten aansluiten bij hun vrijetijdsaanbod.

Kortrijk wordt innerlijk rijker door een project zoals ROOTS. Sociaal-culturele partners maken hen wegwijs in de stad. De jongeren zelf leren elk van ons omgaan met de superdiversiteit in Kortrijk. Beleef ROOTS 2018 mee via de facebookpagina ROOTS Kortrijk!

toonmoment praktisch -> vrijdag 29 maart om 18u15 in Budascoop – gratis toegang – reserveer je plek via 056/22 10 01 of deze link

ROOTS 2019 is een samenwerkingsverband tussen OKAN 3 Hofsteden en VTI Kortrijk (Guldensporencollege campus Engineering), Buda Kunstencentrum, Unie der Zorgelozen, Theater Antigone, Academie Kortrijk, Quindo, Texture, Breng X Bij, Muziekcentrum, Groep Intro, de Sportdienst, Team Jeugd en de stad Kortrijk.