OMERTA

vr 15 & za 16 juni om 20u15 en zo 17 juni om 15u00
do 21 t/m za 23 juni om 20u15 en zo 24 juni om 15u00

wo 27 t/m za 30 juni om 20u15 in De Scala – tickets € 3

Theater, beeldend werk & De Gazet, rond het Zwijgen dat niet verbeterd kan worden.

 

Affichetekening Omerta

‘t Is rustig op Sente, een uithoek te midden de wereld, een plek uit de duizend. De plaatselijke neringdoeners laten de commercie draaien, op school wordt de jeugd de beginselen der biologie en turnen bijgebracht en ook wielertoeristenclub De Vlugge Pedaal heeft geen klagen. Uit de haut-parleurs van de lokale omroep schalt vrolijk hit na hit. Tot de ombouw van cinema Lumière van Omer Taelmans naar een eigentijdse discotent de goegemeente in beweging zet. ’t Is maar, de jeugd heeft haar rechten, maar het avondland evenzeer.

Kwestie van het ijzer te smeden terwijl het heet is, bedisselt de burgemeester met haar troepen een sluw plan. Maar wie de katte bij de melk zet, laat de tragedie zich voltrekken alwaar Omer Taelmans een hoge prijs voor betaalt, bakker Vyncke vrolijk munt uit slaat en niemand nog wijs uit raakt. Vanaf nu regeren wantrouwen, achterklap en opportunisme de dagelijkse agenda. Iedereen zwijgt met vele woorden, de wijsvinger wijst altijd verder dan het eigen huis. De Sentenaars bewandelen hobbelig en stekelig land, het vuur aan de schenen gelegd door een steeds weer heropend onderzoek en nieuwsjagers op zoek naar een smeuïg verhaal. Ware het niet van Vermoere die zijn speurneus in allerlei malversaties en oneffenheden steekt, men zou er nog in slagen om het verleden te begraven in dat gloednieuw rusthuis. Onder het motto, den enen zijn brood is de anderen zijn dood.

“Niet te luwe Freddy.
De oren op Sente zijn gevoelige organen.”
“Inderdaad, Cécile.
Zwijgen kan niet verbeterd zijn.”

tekstlezing omertarepetitie omerta 1repetitie omerta 2

 

 

 

 

 

 

 

 

spel: Tom Bruneel, Filip Coolen, Romain Coussement, Karolien Delaere, Rita Deprez, Roos Dooms, Bernard Goedefroidt, Heidi Landsheere, Tatsjana Lucas, Nirda Mortier, Martine Nuyttens, Bruno Nys, Victor Simek en Johan Walgraeve – tekst, regie en decor: Geert Six – assistentie, rekwisieten en kostuums: Roselein Detavernier – lichtadvies: Karel Clemminck – techniek: Marcel Sabbe en Jan Dewyn – affichebeeld: Stefanie Tanghe en Bruno Tytgat – productie: Unie der Zorgelozen


 

 

 

 


IS OOK

BEELDEND WERK

beeldend werk omerta 1Ook nu weer vindt het zorgeloze beeldend werk, vrijelijk geïnspireerd op de Omerta-fantasie, haar plek in en rond de voorstelling in De Scala. Zo werkt Marcel Sabbe aan een glassculptuur die mee het decor ingaat en bewerkt Johan De Bock een reeks dagdagelijkse foto’s tot beelden van oorverdovende stilte. Lander Depypere speelt in zijn fotomontages met verte en nabijheid, stilte en traagheid. Lut Depoortere dwingt haar figuren in klei met de rug tegen de muur. Voor zijn schilderijen zoekt Victor Simek, die ook meespeelt in de voorstelling, inspiratie in ons verzwegen geheugen. Stefanie Tanghe dan weer kocht een éclair bij bakker Geers op de hoek, liet er haar verbeelding en potlood op los en creëerde zo de tekening die Bruno Tytgat verder uitwerkte tot de voorstellingsaffiche. Met Stefanie werken we ook aan een fotografisch verslag van haar eigenste Omerta-ervaring.

 

DE GAZET

Verschillende Zorgelozen zijn dezer dagen in de weer voor een nieuwe editie van De Gazet. Hiervoor keren ze het thema van Omerta binnenstebuiten en ondersteboven, verkennen ze schrijvend, fotograferend, tekenend, al haar mogelijke uithoeken. Met De Gazet als een collage van verhalen, interviews, reportages, foto’s en illustraties schrijven we ook nu weer een nieuw hoofdstuk in de kroniek van onze beweging.

 

KOFFIEDAM

koffiedamHet werken aan een voorstelling brengt altijd de nodige bedrijvigheid met zich mee. Ook de buren en passanten in de Pluimstraat merken dat er iets op til is in De Scala. Geregeld steken ze de neus door het venster om te zien waar we nu eigenlijk mee bezig zijn. En voor hen maken we graag tijd. Dus zetten we al sinds april onder de roepnaam ‘Koffiedam’ elke vrijdagnamiddag onze poort open en onze tafel en stoelen op de stoep. Voor een kop koffie of thee en een ongedwongen babbel. Want mensen écht leren kennen doe je nog altijd in een warmhartig gesprek.

lees meer over Koffiedam

 

Omerta wordt gepresenteerd
op vrijdag 15 juni & zaterdag 16 juni 2012 om 20u15 en op zondag 17 juni 2012 om 15u00
van donderdag 21 juni t/m zaterdag 23 juni 2012 om 20u15 en op zondag 24 juni 2012 om 15u00
van woensdag 27 juni t/m zaterdag 30 juni 2012 om 20u15
in De Scala, Pluimstraat 7, 8500 Kortrijk – tickets € 3 – reservatie@uniederzorgelozen.be – 056 220 400