KOFFIEDAM

elke vrijdagmiddag van 14u tot 18u aan de Scala, Pluimstraat 7

Over enkele jaren verhuist de Unie naar de Pluimstraat, na de renovatie van onze zaal de Scala aldaar. Intussen zetten we elke vrijdagmiddag tafel en stoelen op de stoep, voor een kop koffie of thee én een babbel met buren en voorbijgangers.

koffiedamVrijdag 6 april was de kop eraf. De eerste Koffiedam was een feit. Iedere vrijdagnamiddag gooien we letterlijk de toegangspoort tot de Scala in de Pluimstraat open. We zetten er een tafeltje, uiteraard versierd met een leuk tafelkleedje, wat stoelen en serveren heerlijke koffie. De buren en de passanten van de Pluimstraat kunnen er niet aan ontsnappen: ze krijgen een kop koffie en een babbel voorgeschoteld. Op die manier willen we de omgeving van de Pluimstraat leren kennen en vice versa.

13u45. Net voor het optrekken van de poort voor de eerste koffiedam zijn we vooral benieuwd en ietwat gezond nerveus. De koffie staat klaar en geurt lekker, de tafel is gedekt en we sleuren ons reclamebord naar buiten. De show kan beginnen. De zon piept door de wolken, een typische Belgische lentedag. Later op de middag zou de zon de wolken verdrijven en genoten we volop van de zonnestralen op onze snoetjes.

Bruno, onze eerste ‘klant’, was de voorbode van meer volk. Die namiddag toverden we vele glimlachjes op de gezichten van voorbijgangers en –fietsers die weliswaar ‘koffiedrinkweigeraars’ bleken maar duidelijk sympathie hadden voor het initiatief. Dit was alvast meegenomen maar wat echt telde, waren de vele gesprekken die we hadden met diegenen die een koffie wilden en zich neervlijden op onze stoelen. Mede dankzij het mooie weer hadden we zo goed als de hele namiddag volk over de dam. Van jong tot oud, mannen en vrouwen van verschillende origines. Het onderwerp van de dag was de zon. Maar ook heel wat verhalen rolden over tafel. Van het zere been tot plannen om de oude dag te slijten in Normandië, van de koffiedam zelf tot de Unie en haar werking, van het dagdagelijkse leven in de Pluimstraat tot de klimatologische toestand in Pakistan …

Op terugweg naar huis mijmerden we over romantische taferelen van openstaande garages met keuvelende buren en peetjes die averechts hun stoel betreden om over de leuning naar de straat te turen. Maar bovenal waren we heel tevreden dat we met een eenvoudige actie iets te weeg brengen in de Pluimstraat.

Wie benieuwd is naar de Koffiedam kan ons op vrijdag vanaf 14u vinden aan het begin van de Pluimstraat.

Heroen Bollaert