LIEFDE IN TIJDEN VAN ANGST

boekvoorstelling – woensdag 9 maart om 19u in het Sint-Janshuis

 

Bang om niet rond te komen, bang voor aanslagen, bang om alleen te zijn… We leven in een angstsamenleving en volgens filosoof Bleri Lleshi kan alleen maar Liefde die de baas. Hij schreef er Liefde in tijden van angst over, een prikkelend essay dat vertrekt vanuit dagelijkse verhalen van gewone mensen. Op 9 maart komt hij naar Kortrijk om het boek voor te stellen.

> lees hier het interview met Bleri Lleshi over Liefde in tijden van angst in De Gazet van de Unie der Zorgelozen, winter 2016

 

wanneer: woensdag 9 maart om 19u
waar: Sint-Janshuis, Graaf Gwijde van Namenstraat 4, 8500 Kortrijk
de toegang is gratis, maar gelieve wel in te schrijven via reservatie@uniederzorgelozen.be of 056/220 400.

“Elke stap in de ontplooiing van liefde is een grote stap vooruit in de bestrijding van angst. In tijden van angst is liefde het meest concrete alternatief.”

Bang om niet rond te komen, bang om te falen, bang voor aanslagen, bang om alleen te zijn, bang om samen te gaan wonen, bang voor verandering, bang voor morgen. We leven in een angstsamenleving. Onze angst is soms zo verpletterend dat je dreigt te denken: zouden we niet beter meteen stoppen met leven? Maar ook sterven is geen optie, want we zijn bang van de dood.

Filosoof Bleri Lleshi ziet maar één oplossing: de Liefde. Niet de romantische of peperkoeken versies uit tv-programma’s (Verboden liefde!), literatuur (Vijftig tinten grijs!) of filmwereld (The Twilight Saga!). Want die leren je vooral dat liefde een product is uit een met tl-lampen belichte rayon in de supermarkt.

Wél de liefde die ons laat bloeien en groeien, en ons samenbrengt. Alleen heeft die, net zoals een boom, stevige wortels nodig: in gezinnen, onderwijs, middenveld, media en politiek. Liefde in tijden van angst is een prikkelend essay dat, zoals het een straatfilosoof betaamt, vertrekt vanuit de dagelijkse verhalen van gewone mensen. Over solidariteit, spiritualiteit en de noodzaak van een liefdessamenleving. Broodnodig in tijden van angst.

 

Bleri Lleshi is politiek filosoof, mensenrechtenactivist en jongerenwerker in Brussel. Hij is redacteur van Brieven uit Brussel (EPO, 2013) en schreef De neoliberale strafstaat (EPO, 2014). Lleshi schrijft regelmatig voor Knack en De Morgen, en onderhoudt de populaire Bleri Lleshi’s Blog.