KOKEN VOOR FOODIEBETEN

oktober 2014

De know-how die onze kookploeg de voorbije jaren opbouwde rond bewust en gezond koken willen ze in een zestal workshops delen met zogenaamde ‘foodiebeten’ – zij die heel graag bewuster en gezonder willen koken maar daar nog geen kaas van hebben gegeten. De drempel is laag, de plats zijn eenvoudig en vooral gezond, betaalbaar en ecologisch verantwoord. Nog belangrijker is dat we workshoppers van heel diverse maatschappelijke pluimage bijéén wensen te zoeken, waardoor het intermenselijke avontuur minstens zo boeiend wordt als het culinaire.

Dit zijn de workshops:

SOEP
dinsdag 7 oktober om 18u
Een kop warme soep, dat kan deugd doen. We gaan op zoek naar hoe je aan een soep begint. Je zal merken dat soep maken helemaal niet moeilijk is. Veelal kan je ze reeds bereiden met de marchandise die je in huis hebt of van wat restjes uit de diepvries. We leren welke soepen er zijn en maken er samen een drietal.

SLAATJES
donderdag 9 oktober om 10u
Op tv en op de radio hebben ze de mond vol van gezonde slaatjes. Maar hoe begin je daar aan? We maken kennis met bekende en minder bekende groenten en leren hoe we ze moeten bereiden alvorens ze in een slaatje te kunnen gebruiken. We maken ook een vinaigrette en leren dat er soms vis, vlees en kaas in een slaatje kan. Als alle voorbereidingen gedaan zijn gaan we wat experimenteren met de verschillende smaken en combinaties. Je zal zien, slaatjes zijn meer dan een sla en tomaat alleen.

KLASSIEKERS
dinsdag 14 oktober om 18u
Appelmoes, worst en patatten. Allemaal goed en wel, maar met welke appelen maak ik die appelmoes en hoe weet ik dat de patatten klaar zijn? We kiezen een drietal klassiekers uit. Aan de hand van die gerechtjes leren we enkele basisbeginselen van het koken.

PASTA
vrijdag 17 oktober om 14u
Pasta hier, pasta daar. We zijn wij geen Italianen zulle. Maar wie kan er weerstaan aan een lekker bolognaisesauske of macaroni met kaas en hesp? Ook hier gaan we op zoek naar een drietal gerechtjes die uiteenlopen op vlak van ingrediënten en bereiding. Buon appetito!

OVENSCHOTELS
woensdag 22 oktober om 10u
Ovenschotels zijn uitermate geschikt om op uw gemak klaar te maken en in uitgesteld relais te verorberen. Met andere woorden, na de voorbereiding stop je de schotel in de oven, efkes wachten en klaar is Kees. Tegen dat we aan tafel gaan is de kookstress voorbij en er is zelfs nog tijd voor een aperitiefke. Uitermate geschikt als er gasten over de vloer komen.

DESSERT
woensdag 22 oktober om 14u
Desserts bereiden is toch een aparte discipline in de keuken. We leren enkele eenvoudige desserts maken. Je steekt er alvast ideetjes op om eens iemand te verrassen met een zelfgebakken taartje of  om toch eens een gezond desserke te fabriceren.

Praktisch:
– alle workshops gaan door in het Huis van Unie  (Sint-Jansplein 13—8500 Kortrijk)
– inschrijven is noodzakelijk en kan bij Heroen (056 220 400, heroen@uniederzorgelozen.be)
– je kan inschrijven voor alle workshops ineens maar ook voor 1 (of meerdere) workshops apart
– per workshop vragen we een bijdrage van  € 4,00 (wie beschikt over  verhoogde tegemoetkoming of voldoet aan de voorwaarden van Surplus: € 1,00 – meer info bij Heroen)

project gerealiseerd met de steun van het Fonds Delhaize Group, ter bevordering van de sociale cohesie in lokale gemeenschappen, beheerd door de Koning Boudewijnstichting