Fratelli/Welke pijn hangt er over mijn stad?

zat 26 maart om 20u15 bij de Unie

Ondersteund door het ‘Koor van de vrouwen uit San Benedetto’ vertelt Edoardo Ripani hoe de Italiaanse stad waar hij werd geboren en getogen, tot op vandaag de littekens draagt van de tragische geschiedenis van de gebroeders Peci ten tijde van de Rode Brigades.

Patrizio Peci was een een militant en een leidende figuur van de gewapende marxistisch-leninistische Rode Brigades tussen 1974 en 1980, toen hij werd gearresteerd in Turijn. Kort na zijn arrestatie besloot hij samen te werken met politie en justitie en werd hij de eerste spijtoptant in de geschiedenis van het Italiaanse terrorisme. Zijn verklaringen waren beslissend voor het begrijpen van de structuur van de terroristische organisatie en vergemakkelijkten de ontmanteling ervan. Roberto Peci, de jongere broer van Patrizio, was lid van extreemlinkse groepen in de regio Marche, zonder ooit deel te nemen aan de gewapende strijd. Hij werd op 10 juni 1981 ontvoerd door de Rode Brigades en werd na 54 dagen vermoord, op verdenking van verraad aan de revolutie.

Edoardo Ripani werd geboren in dezelfde stad als de broers Peci, San Benedetto del Tronto, en groeide op in de wijk waar familie van hen woonde, wat van hun verhaal ook zijn verhaal heeft gemaakt. Voor de inwoners van de stad, gekend om zijn vissers, ijsfabrieken, voetbal en de Rode Brigades, is het tragische verhaal van Patrizio en Roberto Peci ook nu nog een open wonde. Voor Edoardo is theater een manier om het erover te hebben.

De voorstelling volgt de structuur van een oude Griekse tragedie, waarin macht, familierelaties en gruwelijke wandaden vermengd zijn. Op de scène wordt Edoardo bijgestaan door het ‘Koor van de vrouwen uit San Benedetto’, dat de lichamen en stemmen van een verloren stad op het toneel tot leven brengt.

voorstelling in het Italiaans met Nederlandse en Franse boventiteling

In pre-coronatijd begeleidde Edoardo Ripani bij de Unie de ateliers van het Roots project. Het gesprek dat we toen met hem aanknoopten brengt hem nu bij ons met zijn heel persoonlijk project Fratelli/Welke pijn hangt er over mijn stad?

met Alessandra Desideri, Silvia Egidi, Anna Maria Falcioni, Rosanna Fasola, Rosanna Listrani, Irma Marconi Sciarroni, Chiarastella Mastrostefano, Simonetta Olivieri, Micaela Santini, Daniela Santoni en Edoardo Ripani artistieke coach Ruud Gielens dramaturg Geert Opsomer productie Transfocollect; Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC); Unie der Zorgelozen en de steun van GC De Kriekelaar; Arci Bruxelles en Vi45 met dank aan Riccardo Amabili; Maria Baldovin; Bart Capelle; Fulvio Gramegna; Michiel Soete; Kristof Van Hoorde; Teatro Laboratorio Re Nudo; Associazione di quartiere Ponterotto

zaterdag 26 maart om 20u15 bij de Unie – info en reservaties reservatie@uniederzorgelozen.be – ticket s €8/€6 (-26/+65) (€1,6 bij vertoning van de UiTPAS Zuidwest)

Aansluitend op de voorstelling is er een nagesprek met Edoardo en de spelers en met Italiaans historicus Marco Grispigni

Aansluitend op deze voorstelling kan je op vrijdag 25 maart bij de Unie de documentaire Do You Remember Revolution bekijken