Do You Remember Revolution

een documentaire van Loredana Bianconi
vrij 25 maart om 19u30 bij de Unie – gratis mits reservatie

In dit beklijvend document vertellen Adriana, Barbara, Nadia en Susanna na een jarenlange opsluiting hun beweegredenen om de Rode Brigades te vervoegen, de grootste naoorlogse terroristische organisatie in Italië.

Midden jaren ’70. Adriana, Barbara, Nadia en Susanna zijn amper 20 jaar wanneer ze besluiten familie, vrienden, hun sociale leven op te geven voor de gewapende strijd. Ze vervoegen de Rode Brigades, beschouwd als de grootste naoorlogse terroristische organisatie in Italië. Ze worden er centrale figuren. Na verschillende jaren van strijd en clandestiniteit worden ze gearresteerd en veroordeeld tot 67 jaar opsluiting.

Jaren later vertellen ze in Do you remember revolution? over hun beweegredenen die hen tot deze radicale keuze aanzette. Ze hebben het over begin jaren ’70, een periode vol sociale contestatie en rebellie, ook in Italië. In diezelfde periode was er ook het IRA, de ETA, de oorlogen in Angola, Vietnam, Chili, er was Ché en je had Mao… Waarom grepen deze vrouwen naar geweld, wat waren hun fouten, de conflicten, wat dreef de groep uiteen?

Loredana Bianconi slaagt erin een beklijvend document af te leveren dat geen moreel oordeel velt over deze vrouwen, maar dat hen het statuut geeft waar ze recht op hebben: dat van bevoorrechte getuigen van een decennium vol omwentelingen die de loop van de geschiedenis verder bepaalden.

documentaire in het Italiaans met Engelse ondertiteling

vrijdag 25 maart om 19u30 bij de Unie – gratis mits reservatie

Aansluitend op de documentaire is er een nagesprek met Loredana Bianconi

Deze documentaire sluit aan bij de voorstelling Fratelli/Welke pijn hangt er over mijn stad van Edoardo Ripani op zaterdag 26 maart.