DiVerzen in Oostende

Unie der Zorgelozen & FMDO
zo 11 sept om 14u in de gelagzaal van hotel Le Parisien

Dit voorjaar maakten en presenteerden deelnemers van de Unie en FMDO met verschillende culturele achtergronden verhalen en poëzie over ‘thuiskomen’ onder de titel DiVerzen. Op zondag 11 september brengen we dit programma in Oostende in het kader van ‘Zomerse Zondagen’ van Poëziecentrum.

Naast onze eigenste DiVerzen kan je die namiddag om 13u in ’t Leeshuus op de Groentemarkt ook het trio Jonas Bruyneel, Esther Coorevits (altviool) en Juno Kerstens (contrabas) aan het werk zien met hun poëtische en muzikale voorstelling van de bundel Broedland, uitgegeven door PoëzieCentrum. Aansluitend aan onze DiVerzen zie je om 15u ook Jan Ducheyne en de groep Noodzakelijk Kwaad aan het werk op het plein.

DiVerzen zelf speelt om 14u in de gelagzaal van hotel La Parisien op de Groentenmarkt. De inkom is gratis.

van en met Anja Brugghe, Giulieta Cortez, Jérôme Duchateau, Imane Karroumi, Rina Kurniawan, Miep Lambrecht, Linde Moreel, Katrien Nottebaere, Amalia Rezki, Veronica Schmalz, Elis Soebagio, Johnny Verkest en Martha Xucunostli artistieke begeleiding Bart Jaques realisatie Xavier Holvoet en Joon Bilcke


Wat voorafging

In 2018 ontstond DiVerzen toen de Unie haar zorgeloze schrijvers samenbracht met deelnemers uit de achterban van FMDO (Federatie van Mondiale en Democratische Organisaties) om samen in hun moedertaal te gaan schrijven.
Onder de begeleiding van dichter en voormalig Letterzetter van Kortrijk Bart Jaques transformeerden de verschillende auteurs met en zonder migratieachtergrond hun eerste aanzetten tot fijne, afgewerkte stukken woordkunst. Het project werd een succes en al gauw sprongen partners uit Oostende en Brussel ook mee aan boord. Alle teksten werden gebundeld in een meertalige dichtbundel met werk in maar liefst acht talen: Nederlands, West-Vlaams, Spaans, Koerdisch, Engels, Arabisch, Frans, Zweeds en Vietnamees. De realisatie van het boek vol portretten en verhalen bleek al snel een motor voor een langdurige community en vriendschap, de kunstenaars gingen ermee het podium op. Zo stond DiVerzen op Memento Woordfestival 2019, Kokopelli en Theater aan Zee.