NE KERSENTUIN

Unie der Zorgelozen ism KSMG
reisvoorstellingen oktober 2023

Na een bijzonder gesmaakte premièrereeks bij de Unie spelen we Ne Kersentuin opnieuw in het najaar, in Beveren-Roeselare en in Brugge.

Ergens aan de rand van de stad wordt met spanning uitgekeken naar de terugkomst van Claudine. Die is beladen. De hartstocht voor haren Benito bracht het bedrijf dat ze van haar ouders overnam op de rand van het faillissement. Boven de familie en het huispersoneel pakken zich donkere wolken samen. Terwijl de schuldeisers aan de deur staan om hun riante villa met bijhorende kersentuin aan te slaan, vragen ze zich verbijsterd af wat de toekomst voor hen nog in petto heeft.

“Ge wilt ons buiten hé. Verhuizen doe ik niet hé. Ik ben hier geboren en getogen. Ze zullen mij hier moeten buiten dragen.”
– “Zover zijn we nog niet, Didier is bezig, ook Bruno ziet mogelijkheden. De tijd is zich aan het draaien.”

Voor Ne Kersentuin werkt de Unie samen met de Koninklijke Sint-Michielsgilde uit Beveren. Haar artistiek leider Steven Duyck zal de voorstelling regisseren, daarbij gecoacht door Geert Six van de Unie.
Lees hier het interview met Geert en Steven.

Bekijk hier alvast een voorsmaakje van onze voorstelling:


tekst Geert Six
regie Steven Duyck
spel Annelies Claeys, Karolien Delaere, Mie De Neve, Geert Vermeersch, Stijn Minne, Katia Ostyn, Lore Sambaer, Jan Vanaudenaerde, Filip Vanderbeke, Dieter Van Iseghem en Bert Verstraete
coach Geert Six
regieassistentie
Renate Laconte
dramaturgie Joon Bilcke
scenografie Giovanni Vanhoenacker
techniek Jan Houssin
kostuums Katrien Debruyne en Renate Laconte
productie Unie der Zorgelozen en KSMG i.s.m. OPENDOEK / met de steun van de stad Roeselare

reisvoorstellingen Ne Kersentuin

vrijdag 13 oktober 2023 om 20u
zaterdag 14 oktober 2023 om 20u
dinsdag 17 oktober om 20u (extra voorstelling)
woensdag 18 oktober 2023 om 20u
vrijdag 20 oktober 2023 om 20u
zaterdag 21 oktober 2023 om 20u
bij de Koninklijke Sint-Michielsgilde in Roeselare-Beveren – Izegemseaardeweg 26
info en reservaties via info@ksmgvzw.be of 051/22 28 43

vrijdag 27 oktober 2023 in de Magdalenazaal in Brugge in het kader van het Landjuweelfestival van OPENDOEK – meer info volgt



Voor het schrijven van Ne Kersentuin vertrok Geert Six van Anton Tsjechovs klassieker De Kersentuin uit 1903. In dit stuk keert weduwe Ljoéba terug naar haar ouderlijk huis op het Russische platteland. Haar schulden zijn zodanig opgelopen dat het landgoed en de bijhorende kersentuin openbaar verkocht zullen worden. Om dit te verhinderen stelt huisvriend Lopáchin voor om de kersentuin te kappen en er zomerverblijven op te bouwen om te verhuren. Maar Ljoéba kan geen afscheid nemen van de kersentuin. Ze talmt en twijfelt tot Lopáchin zelf de kersentuin koopt.

Six blaast het stof van het stuk en plant het in onze contreien midden 2023. Waar Tsjechovs stuk een voorafspiegeling is van een oprukkend neoliberalisme dat alles op zijn weg onderwerpt aan de logica van het geld, staan we honderd jaar later op een ander kantelpunt. De grote gulzigheid botst op haar limieten en een ander samenlevingsmodel doemt op aan de horizon. Het materialisme en het immateriële gaan een nieuw gevecht aan. Wat nu nog als naïef wordt beschouwd, zou zo maar eens werkelijkheid kunnen worden.

Net als het origineel confronteert Six’ Ne Kersentuin ons met de tragiek van mensen die in de illusie van het verleden leven en de nieuwe tijd niet begrijpen.



De Koninklijke Sint-Michielsgilde, een amateurtoneelgroep uit Roeselare-Beveren, wordt in 2024 honderd jaar. Haar thuisbasis is een stokoud maar gezellig zaaltje in het PC in Beveren. De gilde bestaat uit een kleine kern en zoekt haar spelers in de regio. Ze gaat voor jonge stukken, nog nooit opgevoerd in de provincie. De laatste jaren kent de groep een echte boost met drie deelnames aan het Landjuweelfestival, mede dankzij regisseur Steven Duyck. www.ksmgvzw.be



NE KERSENTUIN, een documentaire – OPENDOEK, de organisatie voor theater in de vrije tijd in Vlaanderen en Brussel, ondersteunt Ne Kersentuin als een ‘good practice’ in de verbinding van haar theater met het bredere kunstenveld. Aan Bob van den Berg en Isa De Grood gaf OPENDOEK de opdracht om het werkproces van Ne Kersentuin te documenteren, als inspiratie voor haar achterban en vele andere organisaties en gezelschappen.