WEG WILLEN/KUNNEN/MOETEN

Anja Spriet en de zoektocht naar een innerlijke kersentuin.

+++

De Kersentuin. Of weg willen en het nieuwe ontdekken zonder het oude te verliezen. Het oude gekende herwaarderen, beschermen, verdedigen.

Al die vluchtelingen die vaak verplicht zijn te vluchten. Blijven is zeker sterven; vertrekken is hoop op leven. Een lastige, gevaarlijke, dure tocht van maanden, met het risico onderweg toch nog te sterven maar met de hoop op leven. Alleen een smartphone geeft richting, soms contact met thuis. Opnieuw starten in een vreemde omgeving. Blijven in een huis waar het niet goed is maar dat een dak boven je hoofd biedt. Dat gekend is. Of vertrekken en een onzekere toekomst kiezen? Je leven opnieuw starten.

Mensen maken de hele dag door grote en kleine keuzes, nemen beslissingen en gaan verder. Vaak is dat goed, soms ook niet. Maar dat zijn de gevolgen en zo is het leven. Het zijn die grote beslissingen, die grote keuzes die het leven lastig en interessant maken. Maar die ook niet voor iedereen lukken. Sommige mensen kunnen geen keuze maken. Anderen kunnen kiezen tussen een witte of een bruine boterham en al de rest wordt voor hun beslist, naar welk tv-programma ze kijken – of niet, welk boek ze lezen – of niet, met wie ze mogen spreken – of niet…Mensen die ergens opgenomen zijn. Meestal niet uit vrije keuze. Ik durf te denken dat zij hun kersentuin kwijt zijn, ik durf te hopen dat zij overtuigd zijn dat ze hun kersentuin terugvinden. Ik heb altijd veel gereisd. De wereld rond. Mensen leren kennen, mooie dingen beleefd. Andere kersentuinen gezien. Ik droeg mijn kersentuin mee en het leven was goed. Ik heb gekozen om mijn huis te verlaten, mijn kersentuin raakte besmet. Het deed veel pijn en het was zeker geen gemakkelijke keuze. Waar ik terechtkwam, was geen kersentuin en moest ik noodgedwongen weer vertrekken. Dat was praktisch lastig maar het moest. Waar ik nu woon, heb ik mijn kersentuin gevonden. Het is een goed huis, fantastische buren. Mijn innerlijke kersentuin kan weer bloeien. Nog voorzichtjes, blaadje per blaadje, bloem per bloem. Maar er is de belofte van kersen, 2!

Anja Spriet
foto’s Heroen Bollaert