VIJAND VAN HET VOLK

Unie der Zorgelozen en Theater Malpertuis
12 > 29 oktober in Kortrijk en Tielt

Burgemeester Hendrik wil met een ambitieus wellnessresort zijn volk de 21ste eeuw binnenloodsen. Maar de ontdekking door zijn broer Karel dat het water ervan is vervuild, opent de doos van Pandora… 

> lees hier het gesprek van cultuurjournaliste Ciska Hoet met Geert Six over Vijand van het volk.

Unie der Zorgelozen en Theater Malpertuis spelen
VIJAND VAN HET VOLK
tekst en regie van Geert Six
naar het origineel van Henrik Ibsen

Ergens te lande maakt men zich op voor nieuwe tijden.
Maar helder water schenken lijkt den dag van vandaag nog zo gemakkelijk niet…

Hendrik is een toegewijde burgervader met een respectabele staat van dienst. De nakende stembusslag ziet hij met vertrouwen tegemoet. Want nu de tijd vraagt om iets dat hoop geeft, zal hij met een vooruitstrevend wellnessresort zijn volk op de tram van de eenentwintigste eeuw zetten. Samen met zijn broer Karel, een alom gerespecteerd dokter, zet hij alles op alles om het ambitieuze project tot een goed einde te brengen.

Maar dan wordt hij onverwachts opgenomen in het ziekenhuis. Daar overvalt Karel hem met het nieuws dat het water van het wellnessresort vervuild is. Een makkelijk op te lossen euvel, ware het niet dat het nieuws intussen open bloot op de straat van de digitale media ligt. Is het kwaadwillige sabotage uit zijn entourage die de poten van onder zijn troon wil zagen? Of een slimme zet waarmee de nieuwe burgerbeweging zich de wind in de zeilen wil blazen?

Het is snel voor iedereen duidelijk dat alleen klaar water schenken nog kan zorgen voor een zachte landing. Maar net als Hendrik meent dat samen met het water zijn naam nog kan gezuiverd worden, gaat het deksel helemaal van de smeerput. Een dans van dubbele tongen trekt zich op gang. Lijken vallen tot zelfs in verre buitenlanden uit de kast. Demonen uit het verleden vereffenen de openstaande rekeningen.

Gebrek aan echte liefde heeft meer CEO’s en ruimtevaarders opgeleverd dan landlopers.” (P. B. Gronda)

bewerking en regie Geert Six
spel Annelies Claeys, Roselein Detavernier, Mie De Neve, Wannes Gillis, Mieke Six, Filip Vanderbeke, Jan Vanaudenaerde, Christine Van de Voorde
licht Bram Lievens
vormgeving Michiel Van Cauwelaert
dramaturgie Piet Arfeuille en Joon Bilcke
productieleiding Rik Teunis
techniek Bram Lievens en Wim Loobuyck


over deze bewerking…

Vijand van het volk is een bewerking van de klassieker van Henrik Ibsen uit 1882. Bij het dagen van een nieuwe maatschappijorde fileerde hij genadeloos hoe plat opportunisme botst met machteloos idealisme, en hoe beide een mens ten gronde kunnen richten. Anno 2018 ent Geert Six de tekst van Ibsen op onze samenleving. Net als toen staan gevestigde economische en politieke machten meer dan ooit onder druk, terwijl anderen een nieuwe hemel op aarde beloven. Zijn ook nu de vrienden van vandaag de vijanden van morgen? Draait ook nu de ogenschijnlijke winst voor sommigen niet uit op verlies voor iedereen? Of lost de belofte aan een nieuwe horizon zich dit keer werkelijk in?
 

waar en wanneer

Vijand van het volk in KORTRIJK
do 12 t/m za 14 okt om 20u15 en zo 15 okt om 15u
do 19 t/m za 21 okt om 20u15 en zo 22 okt om 15u
in de Scala, Pluimstraat 7, Kortrijk
info en reservaties 056/220 400 – reservatie@uniederzorgelozen.be
tickets € 8 / € 6 (-26 / +65) (wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming betaalt 20 % van ticketprijs (€ 1,6 – bij vertoning van de UiTPAS))

Vijand van het volk in TIELT
do 26, vr 27 en za 28 okt om 20u30 / zo 29 okt om 15u
in Theater Malpertuis, Stationstraat 25, Tielt
info en reservaties 051 / 40 62 90 – tickets@malpertuis.be
www.malpertuis.be