VIJAND VAN HET VOLK

op toernee van woe 12 september t/m zaterdag 20 oktober

Burgemeester Hendrik wil met een ambitieus wellnessresort zijn volk de 21ste eeuw binnenloodsen. Maar de ontdekking door zijn broer Karel dat het water ervan is vervuild, opent de doos van Pandora…

EXTRA! FILIP DE RYNCK OVER DE MACHT EN ONMACHT VAN ONZE LOKALE VERKOZENEN
woe 12 sept om 19u bij de Unie, voor aanvang van de voorstelling – gratis mits reservatie – beperkt aantal plaatsen!

Straks trekken we dus naar de stembus om onze lokale vertegenwoordigers te kiezen. Maar de tijd dat die de touwtjes stevig in handen hadden lijkt voorbij. Meer en meer verlangen de inwoners van hun bestuur inspraak in het beleid en intussen worden belangrijke beslissingen meer en meer op ‘hogere’ niveaus genomen. Hierdoor kunnen lokaal verkozenen niet anders dan hun rol in het lokale democratische spel herdefiniëren.

Filip De Rynck is hoogleraar bestuurskunde aan UGent. Hij laat haarscherp zien dat gemeenteraadsverkiezingen en de verkozenen die ze opleveren nog maar een klein radertje zijn van de lokale democratie, die dus fundamenteel herdacht zal moeten worden. Een eye-opener!

> lees hier het gesprek van cultuurjournaliste Ciska Hoet met Geert Six over Vijand van het volk
.


Hendrik is een toegewijde burgervader met een respectabele staat van dienst. De nakende stembusslag ziet hij met vertrouwen tegemoet. Want nu de tijd vraagt om iets dat hoop geeft, zal hij met een vooruitstrevend wellnessresort zijn volk op de tram van de eenentwintigste eeuw zetten. Samen met zijn broer Karel, een alom gerespecteerd dokter, zet hij alles op alles om het ambitieuze project tot een goed einde te brengen.

Maar dan wordt hij onverwachts opgenomen in het ziekenhuis. Daar overvalt Karel hem met het nieuws dat het water van het wellnessresort vervuild is. Een makkelijk op te lossen euvel, ware het niet dat het nieuws intussen open bloot op de straat van de digitale media ligt. Is het kwaadwillige sabotage uit zijn entourage die de poten van onder zijn troon wil zagen? Of een slimme zet waarmee de nieuwe burgerbeweging zich de wind in de zeilen wil blazen?

Het is snel voor iedereen duidelijk dat alleen klaar water schenken nog kan zorgen voor een zachte landing. Maar net als Hendrik meent dat samen met het water zijn naam nog kan gezuiverd worden, gaat het deksel helemaal van de smeerput. Een dans van dubbele tongen trekt zich op gang. Lijken vallen tot zelfs in verre buitenlanden uit de kast. Demonen uit het verleden vereffenen de openstaande rekeningen.

Gebrek aan echte liefde heeft meer CEO’s en ruimtevaarders opgeleverd dan landlopers.” (P. B. Gronda)


bewerking en regie Geert Six – spel Karolien Delaere, Roselein Detavernier, Mie De Neve, Stijn Minne, Mieke Six, Filip Vanderbeke, Jan Vanaudenaerde, Christine Van de Voorde – licht Bram Lievens – vormgeving Michiel Van Cauwelaert – dramaturgie Piet Arfeuille en Joon Bilcke – productieleiding Rik Teunis – techniek Koen Dewilde en Rik Teunis – productie Unie der Zorgelozen en Theater Malpertuis
 
 
waar en wanneer

woe 12 t/m vrij 14 sept om 20u15 bij de Unie, Pluimstraat 7 in Kortrijk | info en reservaties 056/220 400 – reservatie@uniederzorgelozen.be | tickets € 8 / € 6 (-26 / +65) (wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming betaalt 20 % van ticketprijs (€ 1,6 – bij vertoning van de UiTPAS))
zat 15 sept in OC A. RodenbachRumbeke meer info
vrij 28 sept in De Spikkerelle, Avelgem meer info
vrij 5 okt bij KleinVerhaal, Oostende meer info
zat 6 okt in De Schakel, Waregemmeer info
vrij 12 okt in De Steiger, Menenmeer info
zat 13 okt in Theater Malpertuis, Tielt – tickets
vrij 19 okt in De Stekke, Moorselemeer info
zat 20 okt Bij De Vieze Gasten, Gent meer info


bekijk hier de trailer van de voorstelling
  over deze bewerking…

Vijand van het volk is een bewerking van de klassieker van Henrik Ibsen uit 1882. Bij het dagen van een nieuwe maatschappijorde fileerde hij genadeloos hoe plat opportunisme botst met machteloos idealisme, en hoe beide een mens ten gronde kunnen richten. Anno 2018 ent Geert Six de tekst van Ibsen op onze samenleving. Net als toen staan gevestigde economische en politieke machten meer dan ooit onder druk, terwijl anderen een nieuwe hemel op aarde beloven. Zijn ook nu de vrienden van vandaag de vijanden van morgen? Draait ook nu de ogenschijnlijke winst voor sommigen niet uit op verlies voor iedereen? Of lost de belofte aan een nieuwe horizon zich dit keer werkelijk in?