Theaterbezoek : Reizen Jihad

dinsdag 1 december om 20u15 in de Kortrijkse Schouwburg

Om onze theaterneuzen fris te houden, gaan we met de Zorgelozen meerdere keren per jaar een voorstelling bekijken. De eerstvolgende is Reizen Jihad van het Mechelse SINcollectief, over het fenomeen van de Syriëstrijders.

De oorlog in het Midden-Oosten, de Syriëstrijders, ze zijn al jaren niet meer uit het nieuws te bannen en zorgen ook in onze contreien voor de nodige discussies en hoogspanning.

Het Mechelse theatergezelschap SINcollectief maakte er een voorstelling over. Met de poten in de actualiteit. Twee jaar lang spraken ze met verschillende mensen die van veraf of dichtbij bij het onderwerp betrokken zijn. Fikry El Azouzzi verwerkte al het materiaal in een theatertekst. Voor deze tekst en voor zijn zeer lezenswaardige roman Drarrie in de nacht kreeg Fikry El Azouzzi het voorbije voorjaar de Ark prijs voor het vrije woord. Dat is een prijs die elk jaar wordt uitgereikt aan een Vlaamse auteur die opvalt voor zijn eigenzinnigheid en vrijmoedigheid

Reizen Jihad is een familiekroniek die zich afspeelt in de stad. Kersje, een jonge vlaamse bekeerlinge, vertrekt naar Syrië om te strijden. Haar familie is onthutst: Hoe kon dit gebeuren? Waarom wil zij in een vreemd land oorlog voeren?

In Reizen Jihad wil SINcollectief het verhaal vertellen én begrijpen van jonge Belgen die naar het front vertrekken op zoek naar heldendom. Romantische zielen, avonturiers of een bende idioten? Maar meer nog dan dat wil SINcollectief het debat verder opentrekken naar de gevolgen van mentale gijzeling in een ongelijkwaardige maatschappij.

Wanneer: dinsdag 1 december om 20u15
Waar: in de Schouwburg in Kortrijk
Info & inschrijven: bij Heroen – heroen@uniederzorgelozen.be