toonmoment ROOTS 2018

vr 23 maart om 19u in Budascoop – VOLZET

Net als vorig jaar is de Unie ook in 2018 partner in het ROOTS-project in onze stad. Dat is een uniek samenwerkingsverband van verschillende partners uit verschillende domeinen (welzijn, onderwijs, cultuur, …) met de OKAN klassen van de scholen VTI en Drie Hofsteden. 
OKAN staat voor ‘Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers’. Minderjarige jongeren die pas in ons land zijn aangekomen leren er Nederlands en worden er wegwijs gemaakt in onze samenleving.

Maar wat doen deze tieners buiten de schooluren? Ze zijn noch vertrouwd met de omgeving, noch met de taal. Zij vinden dus moeilijk aansluiting bij leeftijdsgenoten en het vrijetijdsaanbod in Kortrijk. Daarom gaat ROOTS samen met deze jongeren op stap en verkent alles wat tieners bezig houdt. Intussen worden de jongeren gestimuleerd om, met respect voor hun achtergrond, hun identiteit verder te ontwikkelen zodat zij vlotter kunnen deelnemen aan de samenleving en het culturele en verenigingsleven.

Tussen 11 januari en 15 maart maken ze elke week gedurende een namiddag kennis met een andere (artistieke) werkvorm. Dat doen ze bij Theater Antigone, radio Quindo, KASK, het Conservatorium, Buda Kunstencentrum, Texture, Museum X, Sport Kortrijk, Passerelle, de Kortrijkse Schouwburg en dus ook bij de Unie, waar ze kennismaken met theater. Giovanni Baudonck en Esther Gouarné van het gezelschap Transfo Collect begeleiden de workshops bij de Unie in de Scala.

Nadat iedereen van de verschillende disciplines heeft kunnen proeven, worden ze in een intensieve werkweek een week lang ondergedompeld in de discipline die hen tijdens de proefsessies het meest heeft begeesterd. Op het einde van deze werkweek, op vrijdag 23 maart, worden de resultaten van de werkweek gebundeld in een toonmoment in Budascoop.

Dit toonmoment is geen afsluiter van ROOTS, hierna zetten de partners zich verder in om de jongeren te laten aansluiten bij hun vrijetijdsaanbod.

Kortrijk wordt innerlijk rijker door een project zoals ROOTS. Sociaal-culturele partners maken hen wegwijs in de stad. De jongeren zelf leren elk van ons omgaan met de superdiversiteit in Kortrijk. Beleef ROOTS 2018 mee via de facebookpagina ROOTS Kortrijk!

Het ROOTS-project is mogelijk dankzij Buda Kunstencentrum, Conservatorium, KASK, Museum X, Passerelle, Quindo vzw, Schouwburg Kortrijk, Sport Kortrijk, Texture Museum over Leie en Vlas, Theater Antigone, Unie der Zorgelozen, Groep INTRO vzw, Stad Kortrijk, OKAN VTI, OKAN Drie Hofsteden

met dank aan