Rondlopen op hakjes

Voor Frank Mulleman is er nog (sociale) zekerheid.


Al mijn liefste dames zijn er niet meer om vast te houden. Eerst was er een echtscheiding. Ze hield blijkbaar van een ander voor de ondersteuning van haar schouder, toen nog zonder artrose. De relatie daarna, een overlijden, zeker niet makkelijk. We zouden nog vasthouden. Maar ja, de geschiedenis.

Waar kan je je nog aan vasthouden? Zeker in deze onzekere tijden. Geestelijk lukt het nog, een beetje, in de Unie. Zo’n prachtige bende – ik weet dat er veel mensen hun hart opladen op deze plaats waar ze er ook voor zorgen om u, liefste lezer, op te warmen. Energie opwekken en dan overzetten, is dat niet prachtig! Kruisbestuiving. Gemakkelijk is het niet, maar het resultaat kan super zijn. Is dat niet beter dan energie door kernenergie?

Zal ik vallen?

Het beleid heeft ook ‘goeie’ dingen te vertellen, ja, maar waar is de belofte om de pensioenen te verhogen? Nu niet direct dus, er was eerst Covid-19 en nu Poetin. Ieder nadeel heeft zijn voordeel, vooral voor de staatskas, een uitvluchtje is rap gevonden. Vanmorgen in het radionieuws van acht uur hoor ik dat volgens €uropa Belgenland te veel schulden heeft maar dat we dankzij Covid en met de steun van Poetin vrijgesteld zijn van allerhande tussenkomsten. Waw, als dat geen Kafka is! Gelukkig is den btw op gas sinds enkele weken minder geworden. Een sociale truc, een truc van de foor! Kon dit niet vóór de winter? Sinds twee maand verbruik ik niks meer. De verwarming staat op nul. Enkel nu en dan een douchke, met warm water, opgewarmd door de boiler. En krijg ik straks als het weer kouder wordt ook korting op mijn fleeske, gedrapeerd over mijn schouder? Niet alleen de prijs van uw gas en elektro slaan op – en nog geen beetje. Hoe kleiner het karretje in uw supermarkt, hoe duurder ook hier de afrekening. Is dit nog normaal? Ja, het is allemaal de schuld van een virus en de Rus. Vroeger waren het de Sossen. Ondertussen betalen wij op verschillende manieren de oorlog. Wat dacht je? Bij mijn weten betalen de Engelsen nu nog de leningen af van WO II aan de Yankees.

In deze tijden van onzekerheden, en de pers steunt dit, doet een raket er twintig seconden over om vanuit Rusland Londen te bombarderen. Dat was zo’n snelbericht op mijn computer op het werk. Gezellige werkdag! In zo een korte tijd kan ik geen gesprek afronden. Voordat de bom valt. Dank voor het bellen, blij dat ik met u kon praten in de laatste seconde van ons leven. Maandagmorgen, in een echte paniek, belde mijn liefste buurvouw aan, in vroeg morgenlijke nachtkledij. Ze had zo een telefoon gekregen van haar energieleverancier, een voorstel om juist een beetje met 250 % haar gas- en elektriciteitsfactuur te vermeerderen. Troost haar maar eens hoor! De ooit stevigste borstjes hingen door en Jeaninne zat er ook door. Thuiswerken is prachtig…

Hoe kan je nu nog zekerheid geven? Alle sociale diensten zijn verdronken in de aanvragen. Terwijl mijn job op de pensioendienst me verplicht om burgers steun en informatie te versterken, hoor ik aan mijn telefoon meer en meer geklaagzang dat mensen niet meer rondkomen met hun pensioen. En hoeveel werkenden zijn er ook niet met een te klein inkomen? Eerlijk gezegd, ik zou ze allemaal geen boterham kunnen geven. Daarom is het vooral belangrijk om te investeren in de Sociale Zekerheid. Is die niet het steunpunt voor iedereen? Een glas cava kost in bepaalde instellingen van verderf en ontucht meer dan vier euro. Ik ga nu naar een vriendelijke dokter waar ik een opleg moet betalen van vier euro, weliswaar zonder een glaasje cava tegen betaling, terwijl de kost voor de Sociale Zekerheid ergens rond de 25 euro is. Ik geef toe, betalen voor een deskundige mooie lieve dame, moet kunnen, weliswaar zonder een glaasje cava tegen betaling aangeboden te krijgen. Heb je ooit al eens de factuur gezien van een ziekenhuisopname? Implantaten voor het gehoor, een ruilhart, een verblijf op intensieve?

Zoek je evenwicht

Intussen vinden veel mensen troost bij hun huisdier. Zoals die man die ooit vertelde tegen mij, op het bureau, dat zijn hond meer verdiende dan hij. Slik, slik, “wat bedoel je?” De vergoeding voor de bewakingshond was hoger dan zijn baasjes loon. Of zoals een dame die me vertelde over haar poesje. “Ja, ik heb daar zoveel liefde van, en niet echt veel haarverlies en al van die dingen. Maar iedere maand moet ik haar dwingen een bolleke préparé-speciale van de chef te eten. En dan is ze echt zo kalm, slapen, snorren. Enfin, zoals je dit verwacht van een luie vadsige huiskat. Ze is niet meer bang, na de pil, van de stofzuiger.” Jaren later was Olivia besmet met de kattenziekte, dus naar de dierenarts. De brave man stelde zijn diagnose. Hij vroeg of de kat op talons door de living liep. Olivier bleek een kater te zijn.

Rechts probeert ons uit te spelen. Haat en leugens verspreiden is altijd al hun specialiteit geweest. Hoe kwam Hitler destijds aan de macht? Op 8 mei willen we terug een feestdag, om de slachtoffers van het fascisme te herdenken. Die rechtse kanker moeten we verbrijzelen. Ja, er zijn regels! Zelfs in plaatsen waar je denkt, hier zijn amper regels. Ga maar eens kijken in het mannentoilet van de Unie. Sinds gisteren is de covid informatie er verdwenen. Te veel kritiek? Ik kan er niks aan doen hoor. Blijkbaar was er geen info in de damestoiletten. Eerlijk, ik durf daar niet gaan kijken, snuisteren of ruiken, bij de dames. Hoe vlug krijg je de stempel ‘kizak’ op uw voorhoofd (dankzij Bevergem)?

Ik ben hier, als radiofan, aan het luisteren naar jazz op radio Klara. Thelonious Monk Quartet, samen met John Coltrane, doen hun superding @Carnegie Hall. Gezellige jazz op de achtergrond, terwijl ik schrijf voor jullie. En nu, Art Blakey and The Jazz Messengers, Moaning. Het is de tijd van de asperges. Moeten we niet van alles genieten. Elk doet zijn deel om ergens zijn houvast te proberen te vinden. En ja, asperges, daar zeg ik zeker geen neen tegen! Ik heb ervan genoten. En nu maar nagenieten. Het aroma der asperges in mijn afvalwater ruikt intens naar meer. Ondertussen zijn we aan het bekomen van Covid-19 en is er daar geen apenpokkenvirus om de hoek aan het kijken zeker?

Beste lezer, hou je vast ant gès.

Frank Mulleman