Paul Verhaeghe en gasten over Autoriteit

woensdag 3 februari om 19u30 in Theater Antigone
i.s.m. Vormingplus en Antigone – UITVERKOCHT

Paul Verhaeghe komt vertellen over zijn boek Autoriteit, waarin hij er een nieuwe invulling voor zoekt: niet meer van boven naar beneden, maar horizontaal, verleend door mensen onderling. Daarna onderzoeken we zijn stellingen aan de hand van uit het leven gegrepen voorbeelden.

-> DEZE AVOND IS VOLLEDIG VOLZET (wie wil kan de avond zelf zijn kans wagen op de wachtlijst, maar een garantie is dit niet…)

“Waarom? Daarom!” Wie kreeg deze nooit naar het hoofd geslingerd? Er was een tijd dat vaders wil wet was, en dat de meester de klas stil kreeg door zijn lineaal ten hemel te richten. Maar de tijden lijken veranderd. Gezag of autoriteit zijn niet meer vanzelfsprekend. Met de vaders valt het misschien nog mee, maar in meer dan een klas heeft de meester het moeilijk iedereen bij de les te houden.

Tijdens deze avond komt Paul Verhaeghe vertellen over zijn boek Autoriteit, waarin hij er een nieuwe invulling voor zoekt: niet meer van boven naar beneden, van God naar klein Pierke, maar horizontaal, verleend door mensen onderling. Rob Devos, filosoof aan de KULeuven, voelt er hem over aan de tand. Daarna toetsen we Verhaeghes inzichten aan verhalen uit het dagelijks leven van Renilde Rommens, leerkracht in het middelbaar onderwijs, en Stefaan Eeckhout, oud-commissaris van de politiezone Vlas. Aan Wouter Hillaert (theatercriticus en woordvoerder van Hart boven Hard) vragen we welk gezag de kunstenaar nog heeft, en hoe een burgerbeweging de notie van autoriteit radicaal herdenkt.

Tickets kosten 5 euro. Reserveren kan bij de Unie (056/220 400, reservatie@uniederzorgelozen.be of kom even langs in de Spoorweglaan 7) of bij Vormingplus.

Deze avond is mee mogelijk dankzij Oikos, Stedelijke Bibliotheek Kortrijk en het Vrijzinning Centrum Mozaïek