NIET IEDERE SOEP MOET HEET GEDRONKEN WORDEN

Geert Six over de nood aan verbeelding, dialoog, zorg voor elkaar en… actie!

+++

Dag publiek,

Het klimaat van schok en schandaal baart me zorgen, de manier waarop er gesproken, gedebatteerd en getweet wordt. Hoe men voortdurend naar elkaar uithaalt, hoe men met slogans probeert het laken naar zich toe te halen. Iedereen populist? Iedereen mee op de kar van onbehagen en ongenoegen? Het beest doen bijten? Gaan we daar naartoe?

Ik hoor en zie het met stijgende verbazing aan. Op die manier komt er zand in de machine. Vreet de stijgende ontevredenheid aan de tandwielen van de samenleving. De tijdbom tikt. Op veel verschillende domeinen. Veel zaken happen naar asem. Het klimaat kan niet op pauze. Politiek en media lijken wel een Siamese tweeling. Iedereen zit graag in de studio, of aan de micro. Allen staan graag in een krant of tijdschrift. Nu reeds zijn de verkiezingen begonnen. Wat op de plank ligt wordt niet meer uitgezweet. Klamme handen op de partijbureaus. Waar varen wenaartoe? Een tsunami tegemoet? Wie peddelt, wie in de motorboot? Of kapseizen we allemaal?

Lieve vrienden,

Angst is een ziekte die in je hoofd kruipt, het tast je geweten aan, het ontneemt je gemoedsrust, het doet je hart krimpen. Dan wordt het gevaarlijk. Breekt het monster in de mens los. Dat moeten we ten alle prijzen vermijden. Ge kunt niet voor vrede pleiten met kruisraketten. Bommen ontploffen. Daarvoor zijn ze gemaakt. Zonder reddingsvest kunt ge niet gered worden in open zee. Fort Europa? Stilaan een feit. Hoe het echt moet? Ik weet het niet. Ik huiver. Ik schrijf. Soms een metafoor maar geen oplossing. Ik kan, net als jullie, uitgaan van het humanisme en pleiten voor een menswaardiger aanpak van dit probleem.

Beste kapiteins op onze democratische vloot. Waar willen jullie voor staan? Voor vooruitgang en behoud, voor hetgeen wat goed is en dat wat nog in wording is, voor oud en jong hier in de vrijplaats aan de Noordzee? Voor een sterke sociale zekerheid? Ik hoop dat en ik reken op jullie, want ik zou graag voorkomen dat het schip zinkt. Beter een schot voor de boeg dan een torpedo onder de waterlijn. We moeten allemaal in de spiegel kijken. Ik hoop dat jullie daar een democraat zien, een empathische hoeder, een leider zonder streken, een politiek beest dat het bijten kan laten. Met de juiste kaarten kan je aan gelijk welke tafel zitten. Ge kunt altijd uwen aas inzetten. Dat mag als je een visie hebt, als je de burgers de waarheid durft zeggen. Ge zult zien, ze zullen volgen. Maar niet als elk gesprek of debat een steekspel wordt. Beste heren en dames, ge kunt niet kaarten met n’en tijger als uw hoofd al in zijnen bek zit.

Beste publiek,

Ook theater is een onderhandeling, een compromis, een dialoog, met verbeelding als sine qua non. Zonder verbeelding geen boodschap, geen mooi gebaar, geen troostend woord op de schoot en in het hart van een publiek. In onze recente voorstelling Ne Kersentuin zaten al die ingrediënten vervat en haalde de liefde voor een gemeenschap het van woekerwinsten en verdriet. Het geloof in een new deal stond hoog op onze agenda en het hoofdpersonage was niet toevallig de dienaar die met ogen en oren de steun en toeverlaat was van iedereen, de trooster der verdrukten, de hoeder van de rede, de strooier met wijsheden. De onderste op de ladder die zorgde voor vrede, liefde en geluk. De kleine Firs als public servant, die niet wint in zijne portemonnee maar wel in waardigheid!

Dat is ons belangrijkste werk, de schouder zijn waar mensen die lijden kunnen op uithuilen, de maat waarop ze kunnen rekenen, de kameraad die durft terechtwijzen. In een spelend en creërend huis dat een ode veil heeft voor de kleine man, links, rechts en averechts, allemaal samen, zij aan zij, met oneindig veel spelplezier. Met zorg en oog voor elkaar.

Dierbare medestanders,

Laat de zomer het uitgelezen moment zijn om je horizonten te verruimen, asem te vinden voor jezelf en je geliefden. Ga de zon tegemoet, lig aan het strand, beklim een heuvel, kijk naar het dal, geniet op een terras. Bezoek festivals en musea. Vergeet Bach niet, Mozart. Een tijd om te dromen. Te mijmeren. Ideeën te verzamelen. Voor na het verlof. Na de hangmat. De zoete rust. Ik wens het jullie allemaal toe. Droom, en weet dat niet alles voor eeuwig is maar dat alles voor altijd kan zijn!

Geert Six