Het verhaal van onze vredesavond

Marij Defieuw over hoe de avond Meer wapens, meer vrede? is ontstaan.

Op een zomerse picknick in the park vroeg zorgeloze Achille De Jonge of ik wou meewerken aan een vredesavond in oktober bij de Unie. Zijn motivatie: dat is om m’n verjaardag te vieren – en wil je dan twee suikervrije taarten bakken, vroeg hij met een knipoog? Ah ja da wilde ik wel.

Eind augustus kwamen we tegoare in Avansa met Jan, Joon, Anaïs, Triene, Fabienne, Jef, Jérôme, Achille en ondergetekende. Er waren al enkele ideeën en beetje bij beetje kregen die meer vorm en de volgende bijeenkomst groeide er weer een stukje aan tot we een boom van een programma in mekaar knutselden.

Een grote boomtak werd onze vredes-wensboom waar mensen kaartjes konden aanhangen waar ze een vredeswens op schreven. Een vleugje muziek van Johannes Wannyn zorgde voor een warm welkom, de liedjes pasten wonderwel bij ons thema en de sprekers legden ons uit vanwaar al die oorlogszuchtige gedachten wel kwamen. Je kan dit zelf hier nalezen.

Ik vond het een geslaagd initiatief, een aanzet om misschien nog verder samen te zoeken wat we nog meer kunnen doen om een vredevolle samenleving op te bouwen en nog vele anderen ‘Wakker te maken voor VREDE’.

Marij Defieuw

À propos, de taarten smaakten ons.

lees ook:
Meer wapens, meer vrede?  – Ludo De BrabanderDries Lesage en Peter Peene meten de temperatuur van de vredesbeweging.
De lieve vrede – Triene Nottebaere over de lieve vrede ten huize Theodoor en Marcella.