GRONDWERK

Lucinda Ra i.s.m. de Unie, de Schouwburg en kunstencentrum Buda
vrijdag 2 tot en met zondag 4 februari 2018 in de Schouwburg

Drie dagen theater, lezing, muziek, gesprek, tentoonstelling, rond het thema ‘de sociale stad’, mee gebaseerd op het dagelijkse leven in Kortrijk.

Lucinda Ra is een Belgisch gezelschap waar onder meer Simon Allemeersch deel van uitmaakt. Voor wie het zich nog herinnert, in een ver verleden werkten de Unie en Simon samen in verschillende theaterprojecten (Ménage en Coupe d’ état in Gent, Baekelandt in Kortrijk, …).En nu slaan we dus nog eens de handen in elkaar in Kortrijk voor de driedaagse GRONDWERK.

Voor de makers van Lucinda Ra (naast Simon zijn dat muzikanten Giovanni Barcella en Jeroen Van Herzeele, theatermaaksters Barbara en Stefanie Claes, fotograaf Maarten De Vrieze, vormgever Mario Debaene en Brigitte Mys voor de zakelijke opvolging van al het werk) ontstaan theatervoorstellingen niet in een ivoren toren, maar in de wereld buiten het theater. Dat mag je best letterlijk nemen. Via ontmoetingen, evenementen, interviews verzamelen ze verhalen over wat hen in het dagelijkse leven fascineert. Uit die verhalen ontstaan hun voorstellingen. Zo is ook GRONDWERK ontstaan.

Maar GRONDWERK is geen gewone voorstelling. Het is een driedaagse rond het thema wat een ‘sociale stad’ zou kunnen zijn. Elke dag staat een andere levensfase centraal, in drie dagen tijd gaan we van jong tot oud. Elke dag bestaat het programma uit een combinatie van theater, lezing, muziek, tentoonstelling, … Er is geen scène aan de ene kant, en geen tribune aan de andere kant. Alles speelt zich af in één plek, rond een grote tafel. Het toegangsticket is 250 gram eten. Zo voorzie je mee de ingrediënten waarmee heerlijk gekookt wordt – de keuken is het hart van de ruimte en is doorlopend open. Als toeschouwer kan je binnen en buiten lopen, je kan je mengen in de gesprekken, of gewoon luisteren en kijken naar muziek, (animatie)film of korte voorstellingen.

Het programma voor dit GRONDWERK is gegroeid uit een samenwerking van Lucinda Ra met de Unie, de Schouwburg en kunstencentrum Buda. Via hen raken verschillende Kortrijkse organisaties en mensen mee betrokken in de realisatie van de driedaagse. Zo is GRONDWERK stevig geworteld in het dagelijks leven in onze stad, en weet ze er dus ook wat over te vertellen…

vrijdag 2 februari vanaf 20u in de Schouwburg, ‘Het kind’ – klik hier voor het programma van vrijdag
zaterdag 3 februari vanaf 15u in de Schouwburg, ‘Wonen en werken’ – klik hier voor het programma van zaterdag
zondag 4 februari vanaf 15u in de Schouwburg, ‘De oude dag’ – klik hier voor het programma op zondag

ingang: 250 gram eten – geen reservaties – doorlopend in & uit

een organisatie van Schouwburg Kortrijk, kunstencentrum BUDA & Unie der Zorgelozen

co-productie: Vooruit & KAAP. Lucinda Ra is Giovanni Barcella, Jeroen van Herzeele, Brigitte Mys, Stefanie Claes, Bart Capelle, Simon Allemeersch, Mario Debaene, Maarten De Vrieze & Barbara Claes – GRONDWERK bestaat in samenwerking met Sven Roofthooft, Sofie Van der Linden & Sara Sampelayo