gespreksavond DE ACHTERBLIJVERS

do 18 nov om 19u30 bij de Unie ism Avansa Mid- en Zuidwest
gratis mits reservatie (beperkt aantal plaatsen)


Twee miljoen Belgen zijn niet arm, maar één tegenslag – een kapotte auto, ziekte, … – is genoeg om hen over de rand te duwen. In zijn boek De Achterblijvers verzamelde Geert Schuermans hun verhalen. Joost Bonte gaat met hem in gesprek, samen met ervaringsdeskundige Pascal Vandeputte en expert sociaal beleid Wim Van Lancker.

In België behoren twee miljoen (!) landgenoten tot de ‘lagere middenklasse’. Ze zijn niet arm, maar één tegenslag – een kapotte auto, ziekte, … – is genoeg om hen over de rand te duwen.

Voor zijn boek De achterblijvers ging Geert Schuermans op zoek naar de mensen achter de statistieken. Ze heten Sofie, Koen, Eliza, Amin, Cindy en Kurt. Ze wonen in Denderleeuw, Merksplas, Maasmechelen, Houthulst en Deurne. Ze zijn medisch assistent, zelfstandige, drukker, poetsvrouw, kleuterleidster en rekkenvuller. Schuermans stapte uit zijn bubbel van hoger opgeleide tweeverdieners en tekende hun verhalen op. Verhalen over sterke mensen die elke dag vechten om niet kopje-onder te gaan, dromen van een mobilhome en het koude zweet voelen uitbreken als hun zoon een schooluitstap aankondigt. Mensen die zich al eens racistisch uitlaten, spuwen op ecotaksen en de vakbond maar niks vinden.

Tijdens deze gespreksavond gaat Joost Bonte over De achterblijvers in gesprek met Geert Schuermans en met ervaringsdeskundige Pascal Vandeputte en expert sociaal beleid Wim Van Lancker. Hoe voelt het om uit de middenklasse te vallen, wat zijn de oorzaken dat het zoveel mensen overkomt en hoe kunnen we dit fenomeen structureel verhelpen? Daarna gaan de gasten in gesprek met ons publiek.

een organisatie van de Unie der Zorgelozen en Avansa Mid- en Zuidwest

wanneer donderdag 18 november om 19u30 bij de Unie, Pluimstraat 7 in Kortrijk

beperkt aantal plaatsen – inschrijven via reservatie@uniederzorgelozen.be

covid maatregelen – gezien de beperkte publieksomvang en het feit dat deze activiteit doorgaat in onze theaterzaal (die permanent wordt geventileerd volgens de voorschriften) is hier geen Covid Safe Ticket voor vereist, maar we vragen wel een mondmasker te dragen. Enkel voor de toegang tot ons café voor en na de gespreksavond is een Covid Safe Ticket nodig want verplicht.