DiVerzen 2022

Unie der Zorgelozen & FMDO ism Bibliotheek Kortrijk
vrij 3 juni om 20u15 bij de Unie
zon 19 juni om 14u in ’t Leeshuus (Oostende)

Deelnemers van de Unie en FMDO met verschillende culturele achtergronden werkten van januari tot maart aan verhalen en poëzie over ‘thuiskomen’. We presenteerden hun werk tijdens Memento Woordfestival en hernemen nu deze presentatie bij de Unie en in ’t Leeshuus in Oostende.

van en met Anja Brugghe, Giulieta Cortez, Jérôme Duchateau, Imane Karroumi, Rina Kurniawan, Miep Lambrecht, Linde Moreel, Katrien Nottebaere, Amalia Rezki, Veronica Schmalz, Elis Soebagio, Johnny Verkest en Martha Xucunostli artistieke begeleiding Bart Jaques realisatie Xavier Holvoet en Joon Bilcke

voorstelling bij de Unie > info en reservaties reservartie@uniederzorgelozen.be – tickets 5 euro / UiTPAS Zuidwest geldig

voorstelling in ’t Leeshuus Oostende > meer info leeshuus.be

Wat voorafging

In 2018 ontstond DiVerzen toen de Unie haar zorgeloze schrijvers samenbracht met deelnemers uit de achterban van FMDO (Federatie van Mondiale en Democratische Organisaties) om samen in hun moedertaal te gaan schrijven.
Onder de begeleiding van dichter en voormalig Letterzetter van Kortrijk Bart Jaques transformeerden de verschillende auteurs met en zonder migratieachtergrond hun eerste aanzetten tot fijne, afgewerkte stukken woordkunst. Het project werd een succes en al gauw sprongen partners uit Oostende en Brussel ook mee aan boord. Alle teksten werden gebundeld in een meertalige dichtbundel met werk in maar liefst acht talen: Nederlands, West-Vlaams, Spaans, Koerdisch, Engels, Arabisch, Frans, Zweeds en Vietnamees. De realisatie van het boek vol portretten en verhalen bleek al snel een motor voor een langdurige community en vriendschap, de kunstenaars gingen ermee het podium op. Zo stond DiVerzen op Memento Woordfestival 2019, Kokopelli en Theater aan Zee.