CARROUSEL

minifestival in en rond Villa Lauwers van do 15 t/m zo 18 mei
ism Schouwburg Kortrijk en Festival van Vlaanderen Kortrijk

HEIMAT (theater) UITVERKOCHT
IN ONAANVAARDBARE STAAT (Joost Vandecasteele, stand-up)
STEVEN VROMMAN (lezing)
STADSMUZIEK ‘CARROUSEL’ (intieme concerten in de wijk)

Tijdens deze laatste lente die de Unie doorbrengt in Villa Lauwers willen we de buurt vergasten op een artistiek programma met theater, muziek, debat en de nodige convivialiteit, in samenwerking met het Festival van Vlaanderen en de Kortrijkse Schouwburg, rond de gedachte ‘ZORGEN VOOR MORGEN’.

 

HEIMAT

theatervoorstelling van Freek Vielen, Rebekka de Wit, Harald Austbø, Tom Struyf en Suzanne Grotenhuis
ism Schouwburg Kortrijk
do 15 mei om 20u15 in het Sint-Janshuis, Graaf Gwijde van Namenstraat 4, Kortrijk
tickets € 8 – res.: reservatie@uniederzorgelozen.be of op 056/220 400

Vijf jonge theatermakers woonden een week lang in een rusthuis en trokken nadien naar hun eigen ‘heimat’ om in tien ultieme keukentafelgesprekken hun ouders en grootouders in één keer alles te vragen over wat het leven is en hoe het geleefd dient te worden. Ze stelden hen vragen variërend van ‘Is het leven wat je ervan had verwacht?’ tot ‘Heeft u tips voor als het oorlog wordt?’.

Heimat is gebaseerd op deze vragen en de antwoorden daarop. Een voorstelling over gisteren, vandaag en morgen, over onze grootouders, onszelf en onze kinderen.

Lees hier het uitgebreid interview met de makers van Heimat dat in de wintereditie van De Gazet verscheen.

 

IN ONAANVAARDBARE STAAT – Joost Vandecasteele

vrij 16 mei om 20u15 in het Sint-Janshuis, Graaf Gwijde van Namenstraat 4, Kortrijk
ism Schouwburg Kortrijk
tickets € 8 – res.: reservatie@uniederzorgelozen.be of op 056/220 400

Joost Vandecasteele maakte In Onaanvaardbare Staat met in het achterhoofd de komende verkiezingen en wat die allemaal kunnen teweegbrengen. Hij zet ons alvast aan het denken door met zijn in verontwaardiging gedrenkte analyses de sociale en politieke zwakteplekken van onze tijd genadeloos bloot te leggen. De holle woordenkramerij, de banaliteit en de alomtegenwoordige commercie in onze spektakelsamenleving gaan genadeloos op de schop door ze tot in het absurde te fileren.

“Verbijsterd over hoe politici de wereld verminken in naam van de meerderheid en uitgeput van het fulmineren tegen al wie het leven moeilijk, lelijk en lastig maakt of tot pure commercie vernauwt, herleidt Vandecasteele de stand-upcomedy tot zijn barre essentie: hij ontbloot met chirurgisch cynisme de zwakteplekken van een samenleving ‘in onaanvaardbare staat’. Stand-upcomedy over de minderheid die een eyeopener voor de meerderheid wil zijn, mét uitstapjes naar porno, hondenhumor en Knorrsausgrappen.” (Els Van Steenberghe in Focus Knack)

 

LEZING: STEVEN ‘LOW IMPACT MAN’ VROMMAN

zaterdag 17 mei om 16u in het Sint-Janshuis, Graaf Gwijde van Namenstraat 4, Kortrijk
GRATIS
mits reservatie op 056/220 400 of via reservatie@uniederzorgelozen.be

 

Eind 2008 werd Steven Vromman door het gelijknamige Canvasprogramma bekend als ‘Low Impact Man’. Hij nam de uitdaging aan om echt milieubewust te gaan leven en zijn ecologische voetafdruk tot 1,8 hectare te herleiden – die van de gemiddelde Vlaming bedraagt 6,3 hectaren. Sinds enkele jaren trekt Steven Vromman het land rond om te getuigen over zijnaangepaste levensstijl en het waarom ervan: hoe we alsnog kunnen vermijden dat het klimaat op aarde zo erg gaat doldraaien dat het tot catastrofes leidt voor mens en natuur.

Op zaterdag 17 mei nodigt de Unie hem in het kader van Carrousel uit om ons te komen prikkelen met zijn frisse kijk op de toekomst. Een aanrader!

Lees hier het uitgebreid interview met Steven Vromman dat in de wintereditie van De Gazet verscheen.

KINDEROPVANG in Villa Lauwers op za 17 mei van 15u tot 18u
Voor wie de lezing van Steven Vromman niet wil missen maar met zijn nageslacht geen blijf weet: het wordt door de Unie met plezier opgevangen in Villa Lauwers van 15u tot 18u.
Hiertoe volstaat een eenvoudig seintje bij je reservatie voor de lezing.

LOW IMPACT RESTO in Villa Lauwers op za 17 mei om 18u
Omdat de magen zullen beginnen knorren kan je op zaterdag 17 mei om 18u in Villa Lauwers terecht voor onze Low Impact Resto. Op aangeven van Steven Vromman serveert de kookploeg van de Unie der Zorgelozen u Stevens favoriete, ecologisch minst schadelijke maaltijd voor de democratische prijs van 5 euro. Het is wel nodig hiervoor te reserveren op 056/220 400 of via reservatie@uniederzorgelozen.be

 

CARROUSEL ‘STADSMUZIEK’

ism Festival van Vlaanderen Kortrijk
zo 18 mei vanaf 14u in villa Lauwers en op verschillende locaties in de Sint-Janswijk
info en tickets via www.festivalkortrijk.be

 

‘Stadsmuziek’ is dé staalkaart van Festival Kortrijk: een namiddag boordevol korte concerten op diverse verrassende locaties met zowel klassiek, hedendaags als geluidskunst. Na vier edities in de Kortrijkse binnenstad slaat het Festival voor deze editie de handen in elkaar met de Unie der Zorgelozen. Samen laten we u op zondag 18 mei de hele namiddag genieten van topmuzikanten in Villa Lauwers, bij mensen thuis in huiskamers, in loodsen en op zolders. Dichter bij de artiest kan niet! Er zijn twee gezamenlijke momenten – een pauze met muzikale verrassingsacts en het feestelijke slotconcert met Raquel Andueza in de Sint-Janskerk – maar voor de rest bepaal je zelf je programma door naar eigen smaak drie concerten te kiezen uit het ruime aanbod. Een volledig overzicht van alle concerten en de nodige praktische info vind je hier.

 

CAFE CARROUSEL in VILLA LAUWERS

Waar je ook voor komt, tijdens Carrousel zorgen we in villa Lauwers voor een warme ontvangst! Op donderdag en vrijdag vanaf 19u, op zaterdag vanaf 15u en op zondag vanaf 13u kan je er terecht voor een dampende koffie of een frisse pint aan een democratische prijs. Bovendien kan je er op zaterdag tijdens de lezing van Steven Vromman je kinderen even achterlaten om er om 18u een bordje lowkost naar binnen te werken. Bij warm weer bieden de statige bomen in de tuin de nodige schaduw, zijn de weergoden ons minder gunstig gezind dan vormt het warme interieur van de villa een charmant kader om samen te zijn. Blijf dus zeker even hangen op deze bijzondere plek!