ALLEZ, CHANTEZ!

Dit seizoen gingen we in zee met Annelore Camps en haar bende zangers en muzikanten van Allez, Chantez! Marijke Dejaeghere en Kelly Nuyttens waren erbij van in het begin, eerst in wijkcentrum De Zonnewijzer en sinds mei in de Scala.

The lion sleeps tonight… behalve eens per maand op donderdagavond! Dan smijten we ons immers in het samen zingen. Niet altijd meteen uit volle borst, soms zelfs een beetje schuchter omdat we het liedje niet goed kennen, of omdat het in het Frans of Engels is. Maar eigenlijk doet dat er niet toe. With a little help from my friends lukt het ons, Zorgelozen en bijna Zorgelozen, om een smak energie op te doen en plezier te hebben in het (samen) zingen. Ja, pour un flirt zijn we altijd wel te vinden!

Dit is de allereerste keer… in de Scala. Precies of we op 18 mei, in onze eigenste stek, in de Scala, pas écht goed van start zijn gegaan met de zangsessies. Man, het is een nacht… Maar eerlijk is eerlijk: de drie eerdere sessies in De Zonnewijzer waren ook niet mis. De eerste samenkomst ginder, in februari, was meteen al een schot in de roos. What a wonderful world! Met hoeveel waren we? 150? Of iets meer, ja, en met de zangstonde in maart konden we alleen nog maar méér enthousiaste zangers tellen. De Zorgelozen houden van u! … En van u! Ook daarna konden we onze oren haast niet geloven. Vooraf moeilijk in te schatten met hoeveel we zouden zijn, maar de mensen bleven komen. Ja, we zien la vie en rose omdat het zo’n deugd aan ‘t hertje doet.

Met de Zorgelozen zijn we dus alvast niet van een génération desenchantée. Toegegeven, voor wie dat lied niet kent: het was niet simpel om het mee te zingen, maar zo hebben we het dan toch leren kennen, nietwaar? Zoals de jonge gasten die er bij zijn liedjes uit Onze Tijd leren kennen: Zie ik de lichtjes van de Schelde… Jong en oud, publiek en liedjes goed gemixt en geshaket… Hoe noemen ze dat? Ne gezonde cocktail zeker? Love is a stranger / Daar gaat ze / Billy Jean / The eye of the tiger. Wat doét dat met ne mens, zo sámen zingen? Dat is moeilijk te verwoorden, maar het werkt wel. Een uurtje of twee samen zingen mist zijn effect niet. Het is une belle histoire. Want ja, er zijn meerdere mensen die er al iedere keer bij waren. En ze zeggen dat ze al uitzien naar de volgende keer… Hallelujah!

Pretty woman?! Proud Mary?! Ja, de vrouwen zijn goed vertegenwoordigd op de zangsessies. Maar bekijk de foto’s maar eens: er zijn ook mannen aanwezig, en ze laten van zich horen. En toch: Papaoutai? Dag vreemde man! It’s raining men… ‘t Zou leuk zijn als ook jij erbij bent, man!

Terwijl ik hier aan het schrijven en schaven ben, zendt de tv het benefietconcert in Manchester uit. Een massale Allez, Chantez! om ‘U’ tegen te zeggen! Het is een nacht… Verbreek, Verzamel en Zing! Can’t stop the feeling…

Blij dat ik ook Bleri Lleshi hoorde in de Scala bij zijn boekvoorstelling Inaya. Brief aan mijn kind. Het geeft hoop te horen dat er op ook op andere plekken onderhuids ‘dingen’ woelen, kiemen en groeiend zijn. Tegengas blijven geven en blijven zorgen voor mekaar… Verbreek, Verzamel, Vertel… Als samen zingen in de Scala een broedkas voor een ‘gezondere’ mens in deze zieke wereld kan zijn, dan zijn we goed bezig.

Want heb jij dat ook niet, sinds je bent komen zingen? Don’t worry, be happy… Luister je ook met andere oren naar de radio? Wat mij betreft, als ik nu een liedje hoor op de radio, denk ik: jaaah, dat zouden we ook eens samen moeten zingen. Of ben je van een oorwurm gebeten? En wil je er ons ook mee besmetten? Heb je zo’n titel in je hoofd? Mail ons gerust. Wie weet staat jouw favoriet dan wel in een van de volgende boekjes, zwart op wit gedrukt en klinkt het uit alle kelen, om na te zinderen in de oren. Roar!

Marijke Dejaeghere
Toen ik de eerste keer over Allez, Chantez! hoorde was ik onmiddellijk enthousiast over de formule. Toen Heroen me vroeg om de eerste edities in wijkcentrum De Zonnewijzer te laten doorgaan kon ik dan ook onmogelijk weigeren. Mijn enige bezorgdheid was dat onze bezoekers hun schroom om in groep te zingen niet zouden kunnen overwinnen. Maar niets was minder waar. De eerste editie was meteen een schot in de roos. Samen zingen zorgt voor een band: jong en oud zingen samen de klassiekers, prachtig om te zien! En ook de ideale manier om alle zorgen eventjes te vergeten. Een instant gelukmaker!

Kelly Nuyttens is centrumleider van De ZonnewijzerDe eerstvolgende Allez, Chantez!’s gaan door op donderdag 20 september, donderdag 18 oktober, donderdag 15 november en donderdag 6 december. Allez, Chantez! is gratis. Inschrijven hoeft niet en eigenlijk moet je zelfs niet kunnen zingen. Iedereen welkom!