Welke vrijheid?

Voor Frank Mulleman is de ene vrijheid alvast de andere niet.

vrij·heid (de; v; meervoud: vrijheden)
1 het vrij-zijn; = onafhankelijkheid: vrijheid, blijheid; iedereen moet maar doen waar hij zin in heeft
2 daad die de gewone grenzen overschrijdt: zich vrijheden veroorloven
(volgens de Dikke Vandaele)

+++

Juist voor mijn hoogdag, de strijddag des arbeid, heb ik een mooi cadeau gekregen: mijn uitnodiging voor de Vaxpo in Kortrijk. En, ja vanmorgen kreeg ik na het meten van mijn temperatuur tussen mijn ogen en een beetje hoger dan mijn neus, die moet minder zijn dan 36°, een vaccin, ‘EW616’ ingespoten in mijn linker bovenarm. Wat dacht je? En zeer vlot verlopen, zelfs geen tijd gehad om mijn digitale krant uit te vlooien. Na de volgende afspraak, zonder ongelukken, kan ik richting de vrijheid. Maar welke vrijheid?

Onafhankelijkheid

Komt het rijk van de honing en de ons nog resterende bijtjes terug in de vorm van een herwonnen vrijheid? Maar hoe zal die herwonnen vrijheid eruit zien?
Zal het de liberale vrijheid zijn? Ja, die vrijheidsstrijders van de Vrije Liberale Gedachte kwamen er een tijdje geleden op Canvas toch niet zo goed uit. Meer en meer controle met camera’s in middelgrote centrumsteden, controle via uw gsm of smartphone. Kortrijk en Mechelen hé.
Of zal het de anarchistische vrijheid zijn? Wat is anarchie? Doen wat je wil? Maar daar hoort ook een maatschappelijk engagement bij. Johnny Rotten, de grootgeldverdiener van en door de punk, wil een proces aanspannen tegen de makers van een reportage over zijn groep. De vrijheidsstrijders van de gedachten, punkers? Lederen vesten en andere attributen zijn geen haar beter zeker dan de blauwe te nauwe kostuumpjes?
Dan heb je natuurlijk de vrijheid van de centraal-democraten, waar de vriendjespolitiek er toch blijft in zitten… neem nu eens Veerle en haar familie. Maar juist, bij ons is de streek van vlas en niet van appels en peren, en zijn de centraal-democraten niet meer aan zet.
En ja, zou Deborah uit Nieuwpoort al een spuitje gehad hebben? Deze dame komt ook in contact met veel burgers. Ewel, ik jeun het haar met al mijn liefde in mijn klein hartje. Conner neemt de verdediging voor haar op en Frank is niet aanwezig na het overlegcomité… raar verhaal hoor.

Maar goed. Wat is dat dan, vrijheid, voor ondergetekende? Met deze vraag aan mijn ego maak ik het mezelf zeer moeilijk.

Zeker, de vrijheid van staken is belangrijk, en ook de vrijheid van pers. Triestig om te moeten lezen in de plaatselijke pers dat onze Kortrijkse burgermoeder veel kritiek had op een staking voor loonopslag voor de werknemer van amper 0,4 ten honderd. Dat is ongeveer vier euro per maand, dus amper genoeg om een groot gezond brood met een beetje beleg te kunnen kopen per dertig of eenendertig dagen. Waw, wat een sociale vooruitgang hoor. Preus dat ik in K-town woon! Ja, mevrouw de burgermoeder, en dat enkele dagen voor onze Rode hoogdag… is dit echt een uitspraak in uw functie? Kreeg je reactie van de Vooruit-collega’s in uw college? Moet een koekenhen niet spreken voor al haar kinderen in de stad?

Iedereen moet een leefbaar inkomen hebben om zich ‘vrij’ te voelen. Vanaf dag twintig tot dag dertig of eenendertig van de maand moet je kunnen leven zonder uw rekenmachine te moeten raadplegen om de eindjes aan elkaar te calculeren. De armoede moet aangepakt worden. Voor hoeveel zelfs werkenden heeft een maand te veel dagen om iedere dag deftig en waardig te (over)leven? En om het ‘geestelijk welzijn’ te bevorderen moeten er genoeg mogelijkheden zijn om ne keer bijeen te zijn in de horeca, van frietkot over café tot ne keer iets meer gaan eten, om op reis te gaan met de familie of het gezin, met vrienden of alleen, om een streep cultuur mee te pikken. Maar de vrijheid om dat te doen hebt ge dus allemaal niet zonder een leefbaar inkomen.

Zich vrijheden veroorloven

Ja, ons economisch systeem is een pest. Hoe groter het inkomen, hoe minder solidariteit. Veel vrijheidsstrijders van de liberale vrijheid zijn echt tegenstanders van de openbare diensten. Terwijl die gedwongen zijn om minstens 2% per jaar te besparen op hun werkingsmiddelen. Hoe kunnen deze diensten dan nog 100% werken? Zolang de controlediensten onvoldoende middelen hebben om ervoor te zorgen dat uw gezondheid, uw voedsel, uw sociale zekerheid, uw spuitje, uw fiscale aangiften en nog veel meer in orde en gegarandeerd zijn, is bleu je veux super blij en staan N-VA en VL.b(lok)elang in de coulissen de handen warm te wrijven!

Ja, beste lezer, Uw Openbare Diensten zorgen voor U, van uw geboorte tot uw dood. Er is de kinderopvang, de kleuterschool, het lager onderwijs tot eventueel den unief. En als je gaat werken, enfin, als je misschien degelijk werk kan vinden, kan je genieten van het jaarlijks verlof, en als je dan opeens ziek of werkloos wordt, of een arbeidsongeval hebt, zijn ze er weer, tot je klant bent in ‘mijnen’ dienst voor uw pensioen! Dat zijn allemaal openbare diensten. In de naam van de Vrijheid en de Gelijkheid zorgen ze voor U. En ja, ik vergat nog op te noemen… zijn uw kinderen ziek? Hebben ze logo nodig omdat ze niet voldoende horen? Heeft het begeleiding nodig, als uw kind niet goed kan zien? Of de revalidatie van uw ‘oude’ mama of papa, en de rest van de zorg? Rampen bestrijden, branden bestrijden, iedere dag rukken ambulances uit om U te helpen in nood. Dit doen openbare diensten voor U en uw geliefden, voor alle burgers. En voor allen met gelijkheid!

Beste lezer, denk er eens over na. Wat is vrijheid voor u? Welk model kies je?

Frank Mulleman

De Gazet