Vrijheidsmijmeringen

Hoe Marij Defieuw bij Merlijn de tovenaar terechtkomt.

Vrij zijn als een vogel! Weet je nog, dat liedje van Merlijn de tovenaar. Hij vroeg aan een jongen wat zijn wens was en hij antwoordde: “Meneer, meneer, ach meneer. Ach meneer een mooie vogel wil ik zijn. Met sterke vleugels alstublieft meneer Merlijn. Een mooie vogel in de lucht, met pluimen, poten, en een vlucht, en alle kleuren van de regenboog. Ach meneer, een mooie vogel wil ik zijn.” De tovenaar was heel verrast. “Wil je niet veel geld? Of…” Maar de jongen wou alleen een vogel zijn. Zo gaat het liedje van eind de jaren zestig intussen. En er zijn nog wel mensen die vliegwensen hebben, zoals Panamarenko, die je dan in zijn kunstwerken terugvindt of Leonardo da Vinci die er prachtige tekeningen van maakte.

Maar vrijheid bestaat alleen als je ook handelt uit respect voor de ander, voor moeder Aarde, voor al wat leeft. En vrijheid staat niet alleen op zichzelf. Er zijn ook nog die andere twee, je weet wel, égalité en fraternité of gelijkheid en broeder- of zusterlijkheid.

Zolang er geen gelijkheid is zullen we geen echte vrijheid kennen. Ongelijkheid neemt juist vrijheid af van anderen wiens kansen niet dezelfde zijn. En waarom zou die ander verschillend zijn dan een broer of een zus?

Het Rijk der Vrijheid… Neen, dat ken ik niet. Het doet me denken aan Het Rijk der Vrouw, de voorloper van Libelle, een maandblad voor vrouwen uit de jaren zestig en zeventig. De vrouwen stonden toen nog aan de haard.

Laatst hoorde ik op de radio een muziekprogramma dat een ode bracht aan Wannes Van de Velde. Het bracht me terug naar die zelfde jaren zeventig. Met die mooie opvoeringen van het toneelstuk Mistero Buffo van de Internationale Nieuwe Scene en de sfeer van de bruine kroegen. Nee, hij komt niet terug die tijd, maar…

Er is zoveel verloren gegaan van wat ik het samen dingen doen, zingen, lachen, dansen, … Minder oordelen!?
Kunnen we nieuwe eilanden creëren van gelijkheid, diversiteit, creativiteit, solidariteit, samenzijn, samenwerken en nog zoveel meer.
Waarom wil de overheid zijn burgers zo bespioneren met al die camera’s? Werk de ongelijkheid weg en die worden allemaal overbodig!

Ik verlang tot we elkaar weer in alle vrijheid mogen ontmoeten!

Marij Defieuw

De Gazet