presentatie DiVerzen 2022

Unie der Zorgelozen & FMDO & Bibliotheek Kortrijk
zat 19 maart om 15u in Hal C van Muziekcentrum Track

Na meer dan twee jaar komen de schrijvers van DiVerzen weer samen om te werken aan nieuw materiaal dat ze tijdens Memento Woordfestival zullen presenteren.

Begin 2022 kwamen de schrijvers van DiVerzen na een lange coronapauze weer samen voor een nieuw traject, ook nu weer onder begeleiding van Bart Jaques. Dit keer wordt gewerkt rond het thema ‘thuiskomen’, tegelijk het thema van Memento Woordfestival 2022, waar onze schrijvers op 19 maart hun nieuw werk zullen presenteren.

van en met Anja Brugghe, Giulieta Cortez, Jérôme Duchateau, Imane Karroumi, Rina Kurniawan, Miep Lambrecht, Linde Moreel, Katrien Nottebaere, Amalia Rezki, Veronica Schmalz, Elis Soebagio, Johnny Verkest en Martha Xucunostli artistieke begeleiding Bart Jaques realisatie Xavier Holvoet, Joon Bilcke ondersteuning Vincent Coomans en het team van Memento Woordfestival

info en tickets via Memento Woordfestival

Wat voorafging

In 2018 ontstond DiVerzen toen de Unie haar zorgeloze schrijvers samenbracht met deelnemers uit de achterban van FMDO (Federatie van Mondiale en Democratische Organisaties) om samen in hun moedertaal te gaan schrijven.
Onder de begeleiding van dichter en voormalig Letterzetter van Kortrijk Bart Jaques transformeerden de verschillende auteurs met en zonder migratieachtergrond hun eerste aanzetten tot fijne, afgewerkte stukken woordkunst. Het project werd een succes en al gauw sprongen partners uit Oostende en Brussel ook mee aan boord. Alle teksten werden gebundeld in een meertalige dichtbundel met werk in maar liefst acht talen: Nederlands, West-Vlaams, Spaans, Koerdisch, Engels, Arabisch, Frans, Zweeds en Vietnamees. De realisatie van het boek vol portretten en verhalen bleek al snel een motor voor een langdurige community en vriendschap, de kunstenaars gingen ermee het podium op. Zo stond DiVerzen op Memento Woordfestival 2019, Kokopelli en Theater aan Zee.