POEZIE EN VERHALEN IN ALLE TALEN

Dit seizoen werkte een diverse groep schrijvers aan ‘poëzie en verhalen in alle talen’ tijdens het Kortrijkse luik van ‘DiVerzen’. Het resultaat werd gepresenteerd tijdens Memento Woordfestival. Een verslag van het project DiVerzen door Triene Nottebaere, met poëzie van Martha Xucunostli en Anja Brugghe.

Aangezien schrijven toch zo een beetje mijn passie is en ik een liefhebber ben van het woord, was ik meteen voor dit project te vinden. Temeer daar het project de klinkende naam ‘DiVerzen’ had en de deelnemers van verschillende nationaliteiten zouden zijn, én we begeleid zouden worden door een echte ‘dichter’.

Op vrijdag 7 december maakten we tijdens een eerste bijeenkomst in de gezellige bar van de Unie kennis met Xavier Holvoet van FMDO, de bezieler van het project en met Bart Jacques, dichter-performer en tot voor kort de ‘Letterzetter’ van Kortrijk, die ons zou begeleiden. Eigenlijk was ik die avond ietwat ontgoocheld door het feit dat er geen mensen van andere origine aanwezig waren. Ik wou graag hun verhalen horen. Maar Xavier legde uit dat dit op de eerstvolgende workshop helemaal anders zou zijn.

ZATERDAG 19 JANUARI
Eindelijk was het zo ver. Het was heerlijk om al die mensen met verschillende achtergrond te ontmoeten! We waren met 16 mensen in onze ‘diverse’ groep, afkomstig uit Syrië, Spanje, Marokko, België… Bart was afwezig wegens rugklachten, maar we waren in goede handen van Jona s Bruyneel, de voorganger van Bart als Letterzetter. Tijdens de korte voorstellingsronde kreeg ik het wel eventjes benauwd. Hoewel ik zelf reeds sinds mijn jeugdjaren allerlei teksten of schrijfseltjes heb gemaakt, was ik wel bang om uit de toon te vallen. Blijkbaar hadden de meeste mensen reeds heel wat schrijfervaring. Gelukkig werd ik rap op mijn gemak gesteld. Dit was immers geen wedstrijd, wel een kans om vanuit eigen ervaring, standpunt of gevoel te schrijven, onder professionele begeleiding.
We begonnen met een brainstorm rond de woorden ‘spiegels’ en ‘reflectie’, het thema van Memento dit jaar. Het resultaat was een schat aan woorden waarmee we dan een ‘vrije associatie’ deden: vanuit een gekozen woord lukraak 10 opeenvolgende woorden noteren. Het verbazende daarbij is dat het eerste en het laatste woord nog weinig met elkaar te maken hebben. Daarna kozen we het begin-en slotwoord van iemand uit de groep om daar zelf een verhaal rond te maken. Eerst legde Jonas ons haarfijn uit hoe je een spanningsboog kan opbouwen in een tekst. Dan trok iedereen zich terug in zijn schrijversschelp en concentreerde zich op de geboorte van zijn  woordencreatie. Nadien lazen we onze tekst voor in onze thuistaal: Nederlands, Engels, Arabisch of Spaans. Het was heel mooi om al die verschillende klanken met hun typische vibraties en klemtonen te horen. We reflecteerden op elkaars tekst en kregen nog wat concrete tips aangereikt om onze tekst nog meer uit te werken. Daarmee waren we klaargestoomd voor de volgende workshop en was ons ‘huiswerk’: verder afwerken van één of meerdere teksten.

ZATERDAG 16 FEBRUARI
Bart is weer van de partij en intussen had iedereen in min of meerdere mate aan zijn of haar tekst, verhaal, gedicht gewerkt, en kregen de meeste schrijfsels ongeveer vaste vorm. Alles werd voorgelezen, met veel respect en waardering werd er geluisterd naar elkaar. Bart gaf op een positieve, vakkundige manier feedback. We dachten na over welke tekst we op welke manier zouden presenteren op Memento. En we zagen het nogal groots: we zouden beelden en filmpjes projecteren, via een audio-installatie poëzie laten beluisteren, zorgen voor live muzikale omlijsting… Xavier zat erbij en luisterde ernaar. We konden ons niet voorstellen dat hij alles voor elkaar zou krijgen. Ons huiswerk bestond er dit keer uit om een definitieve tekst te kiezen en die door te sturen, samen met alle bijhorende materiaal.

ZATERDAG 2 MAART
De laatste workshop vond plaats op het podium in onze mooie zaal van de Unie. Alles was er! Een stoel, een lezenaar, een micro en klank-, beeld- en opname-apparatuur. We kregen de kans om alles eens uit te proberen nadat we van Bart de ‘101 tips en truken van de foor voor tekstperformers’ als wijze leidraad meekregen. Toch was het voor sommigen wat onwennig want een doodgewone brave burger staat niet elke dag op een podium, nietwaar. We namen de teksten op zodat we onszelf eens konden beluisteren, de laatste tips werden gegeven en we legden de volgorde voor de presentatie vast. Ik vond het meteen al spijtig dat de workshops nu echt voorbij zouden zijn, want het was telkens een heel gezellige bedoening met lekkere hapjes, koffie, thee en koekjes maar vooral met heel lieve boeiende mensen met het hart op de juiste plaats! En ik denk niet dat ik overdrijf als ik zeg dat we eigenlijk in die korte tijd een warme band gesmeed hebben met elkaar. En nu op naar de presentatie!

Triene Nottebaere

Uit de rijke oogst aan verhalen van DiVerzen Kortrijk, plukten we voor de Gazet een gedicht van Martha Xucunostli, een tekst van Anja Brugghe en werk van Abdulazez Dukhan.

 

OVER DIVERZEN

DiVerzen Kortrijk is een project van en met Mohamed Sultan, Anja Brugghe, Abdulazez Dukhan, Imane Karroumi, Karolina Kardasinska, Kristin Keller, Katrien Nottebaere, Filip Dumolein, Jérôme Duchateau, Linde Moreel, Martha Xucunostli, Miep Lambrecht, Jorinde Schoonbaert, Bart Jaques & Xavier Holvoet, in een organisatie van FMDO samen met de Unie, Bibliotheek Kortrijk en Memento Woordfestival.
DiVerzen kent ook een Brussels en een Oostends luik. In Brussel werkt FMDO samen met AFIIP, de Beursschouwburg en Brosella en is er een presentatie op 13 en 14 juli tijdens Brosella in het Ossegempark. In Oostende is kleinVerhaal partner van FMDO en vindt op 1, 7 en 8 augustus tijdens Theater aan Zee een voorstelling plaats met een mix van werk uit de drie steden.