Onbekend is onbemind

Elisabeth Dedene over vzw OK, één van de vele organisaties die niet echt gekend zijn maar voor veel mensen wel degelijk een verschil maken.

Eugeen CarretteVzw OK werd een viertal jaar geleden opgericht door de huidige voorzitter Eugeen Carrette, die zelf al veel met kanker te maken heeft gehad. Met dank aan vele sponsors en de steun van de burgemeester van Roeselare die direct heel enthousiast wou meewerken aan het project, is vzw OK tot stand gekomen. De vzw richt zich op (ex-)kankerpatiënten, zowel volwassenen als kinderen en hun familie of begeleiders.
Er zijn momenteel vier afdelingen, namelijk in Tielt, Waregem, Oostende en Roeselare, waar je op de bovenste verdieping van residentie de Regenboog de hoofdzetel van vzw OK vindt. De organisatie draait puur op vrijwilligers die om de een of andere reden hun hart toedragen aan kankerpatiënten. Onze maatschappij heeft nood aan zo’n mensen die zonder eigenbelang iets oprichten of zich inzetten! In het instituut Dominique Savio is er een gezellige studio waarin mensen zich kunnen ontspannen en hun gedachten verzetten bij een kop koffie en een babbel. In Waregem wordt er aquagym gegeven waarbij wordt gezorgd dat mensen op hun gemak zijn, veraf van de starende blikken en de soms niet meelevende woorden. Het zwembad Trefferke is ook aangepast aan de noden van patiënten zodat die gemakkelijk uit en in het zwembad kunnen. Tielt is gelijkaardig aan Roeselare, Oostende is er als laatste bij gekomen. De afdeling zit er in de Koninklijke Villa. Er zou ook een samenwerking komen met het zorghuis van Oostende; mensen zouden er kunnen bekomen van hun behandeling in een huiselijke sfeer, met zorgzame vrijwilligers die dag en nacht klaarstaan om zo goed mogelijk alle noden in te vullen.
Vzw OK onderscheidt zich van andere organisaties in die zin dat iedere euro rechtstreeks gaat naar zij die het nodig hebben, kankeronderzoek en ziekenhuizen. Daarvoor organiseert vzw OK nu en dan financiële acties. Zo worden er oranje bandjes verkocht met de boodschap ‘ik leef ermee’. Die boodschap kun je op twee manieren zien: je leeft ermee als je zelf kanker hebt, of je leeft mee als je mensen met kanker wil steunen. Er worden ook knuffelschaapjes verkocht voor de mensen die op zoek zijn naar originele cadeautjes.
Vzw OK heeft een website en je vindt haar ook op Facebook. Zo kunnen lotgenoten ook met elkaar in contact komen.


tekst en tekening Elisabeth Dedene

www.kankerkrijgtmenietklein.be