Neem eens een bosbad!

Marij Defieuw vindt energie in het bos.

Trek de natuur in, gebruik je vijf zintuigen en doe het elke week. Hoe voelt de wind, welke lichtschakeringen zie je, ruik en proef hoe een bos smaakt. Luister echt naar alle geluiden, niet alleen de vogels, maar ook het ruisen van de wind, het ritselen van de blaadjes. Zie de kleurenpracht en ga eens op de zachte humuslaag liggen, kijk naar het vallen van de bladeren. Elk blad heeft je iets te vertellen. Zuig je longen vol met verse zuurstof en vertraag je stappen.

Als je ’s morgens op stap bent, ruikt het frisser, nieuwer, is er meer energie. Wie zich wekelijks trakteert op zo’n bosbad, merkt ook de veranderingen in de natuur: wat meer bladeren op de grond, wat frisser of vochtiger, … Ik zelf word er blijer en opgewekter van, zeker als ik een mindere dag heb. Het is een beetje als een medicijn, maar dan gezonder en gratis. Het brengt rust in m’n hoofd, ik kan eventjes alles achterlaten en gewoon ‘zijn’.

Met een goed paar wandelschoenen en een regenjas kun je er ook een langere tocht van maken met een picknick. Dat lukt bij elk weertype. Je bent in beweging, in de buitenlucht, dat zorgt voor een goede nachtrust dus meer energie.

Of misschien wil je gaan filosoferen tijdens je wandeling, dat hebben je heel wat mensen voorgedaan. Zoals David-Henri Thoreau met zijn boek ‘Walden’. Misschien krijg je zelfs ook wel zin om zo’n filosofisch boek te schrijven!

Groeten van een bosbadliefhebster,

Marij Defieuw