IN NAAM VAN DE WAARHEID bij de Unie

LIVE STREAM op woensdag 27 januari om 20u – gratis

“Elk zijn waarheid”, gaat het gezegde. Maar zet dit de deur niet open voor fake news en veel Trumpiaanse miserie? Verschillende sprekers zoeken een antwoord op deze vraag in de docu-voorstelling In naam van de waarheid. Ze trekken ermee naar vijf verschillende steden, en elke aflevering wordt live gestreamd.

Omdat nadenken over wat waar is en wat niet, en over welke waarheid we delen; én omdat kunst en cultuur dezer dagen al zo moeilijk tot bij de mensen komt… hebben we beslist om de live stream van de avond bij de Unie gratis te maken.
> stuur een mailtje naar reservatie@uniederzorgelozen.be met de vermelding ‘live stream In naam van de waarheid’
> op woensdag 27 januari sturen we je een uurtje voor aanvang de link naar de webpagina waar je de avond kan volgen

Theater Malpertuis en Victoria Deluxe maakten In naam van de waarheid naar aanleiding van de 200ste verjaardag van de Nederlandse schrijver Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwers Dekker. Van Multatuli is geweten dat hij zich fel kantte tegen allerlei vormen van machtsmisbruik en misleiding van het volk. De waarheid stond voorop, en dat mocht ook luid verkondigd worden. Nu we 200 jaar verder zijn staat de waarheid opnieuw, of nog steeds, heel erg onder druk. We beleven de terugkeer van een manier van denken en spreken die zich onttrekt aan elke vorm van toetsing en kritiek. ‘Fake news’ en manipulatieve verdraaiingen… het is voor velen een dagelijkse praktijk geworden.

Vijf steden, vijf afleveringen

Theater Malpertuis en Victoria Deluxe gingen op zoek naar tien actuele Multatuli’s en vroegen hen een rede te schrijven waarin ze zich verhouden tot het onderwerp ‘waarheid’. In elke stad nemen twee van hen het woord, daarbij geflankeerd door een vast programma waarin acteur en levenskunstenaar Peter De Graef zich afvraagt hoe rationele en spirituele waarheid zich tot elkaar verhouden, jongeren van de sociaal-artistieke kompanen van Victoria Deluxe het woord nemen in een videoportret en cultuurhuis deBuren een nieuwe, beloftevolle auteur voorstelt omtrent het thema.

En wat meer is: elk van de vijf afleveringen wordt live gestreamd! Je kan tickets bestellen via de huizen die de voorstelling ontvangen en krijgt van hen een e-mail met de link en uw wachtwoord om online te kijken.

IN NAAM VAN DE WAARHEID Kortrijk
woensdag 27 januari 2021 om 20u00, live streaming van bij Unie der Zorgelozen

Met Thomas Bellinck en Warda El-Kaddouri, Peter de Graef, Chris Lomans, Selma Franssen en Brecht Ameel

Thomas Bellinck (1983) studeerde germaanse filologie en regie. In een ver verleden speelde hij naast Geert Six in de voorstelling Coupe d’état, een voorafname op het slim activistisch theater waar hij zich later meer en meer zou aan wijden? In 2010 richt hij samen met Jeroen Van der Ven theatergezelschap Steigeisen op. Drie jaar later bouwt hij Domo de Eŭropa Historio en Ekzilo (KVS), een reizend futuristisch-historisch museum over het leven in de voormalige Europese Unie. In 2015 is hij medeoprichter van ROBIN, een Brussels productiecollectief voor artistiek maatwerk. Hij is ook doctoraal onderzoeker in de kunsten aan KASK te Gent, waar hij één van de stichters van The School of Speculative Documentary was.

De Kortrijkse Warda El-Kaddouri (1990) studeerde Taal- en Letterkunde en Europese Studies aan respectievelijk Universiteit Gent en KU Leuven. Ze behaalde haar doctoraat in de Duitse letterkunde met een onderzoek over religie en identiteit. In 2015 werd ze verkozen als VN-jongerenvertegenwoordiger. Ondertussen woont ze in Amsterdam, schrijft ze columns voor o.a. MO* en De Morgen en werkt ze als journaliste voor De Groene Amsterdammer.

 

 

en ook

IN NAAM VAN DE WAARHEID Tielt
donderdag 21 januari 2021 om 20u30, live streaming vanuit Theater Malpertuis

Met Rashif el Kaoui (1988, acteur, rapper, podcastmaker) en Joke Hermsen (1961, schrijfster en filosofe (NL)), Peter de Graef, Tessel Venneboer, Selma Franssen en Jonas Meersmans

meer info & tickets

IN NAAM VAN DE WAARHEID Gent
zondag 21 februari 2021 om 15u, live streaming vanuit NTGent

Met Bas Heijne (1960, schrijver, columnist, interviewer en vertaler (NL)) en Manon Uphoff (1962, schrijfster, scenariste en beeldend kunstenares (NL)), Peter de Graef, Betül Sefika, Selma Franssen en Geoffrey Burton

meer info & tickets

IN NAAM VAN DE WAARHEID Amsterdam
woensdag 24 februari 2021 om 20u30, live streaming vanuit De Brakke Grond

Met Thijs Lijster (1981, docent kunst- en cultuurfilosofie (NL)) en Alicja Gescinska (1981, schrijfster en filosofe), Peter de Graef, Jens Meijen en Fiep van Bodegom

meer info & tickets

IN NAAM VAN DE WAARHEID Antwerpen
zondag 21 maart 2021 om 20u15, live streaming vanuit de Arenbergschouwburg

Met Aminata Demba (1987, actrice en presentatrice) en Gaea Schoeters (1976, geëngageerd auteur, scenariste, librettiste en journaliste), Peter de Graef, Pelumi Adejumo Fiep van Bodegom  en Laryssa Kim

meer info & tickets

creatie & realisatie
Theater Malpertuis & Victoria Deluxe
In samenwerking met deBuren
Met ondermeer Peter De Graef, Thomas Bellinck en Warda El-Kaddouri.
Met dank aan Literatuur Vlaanderen, taal:unie, Nederlands letterenfonds, Multatulihuis Amsterdam.