Koffieklets

Bart Velghe wist mevrouw Latte Cappuccino te strikken voor een… koffieklets.

Mevrouw Latte Cappuccino maakt momenteel naam als koffiecoach en expert in de sociale impact van het ‘zwarte goud’. Haar boek Een bakje troost. Proost! is een bestseller. De geknipte persoon dus om het met haar over het fenomeen van ‘de koffieklets’ te hebben.

Mevrouw, wat precies is een ‘koffieklets’?

‘Koffieklets’ is de samenvoeging van twee woorden: ‘koffie’ en ‘kletsen’. Mensen die alles over ‘koffie’ willen weten, verwijs ik graag naar Wikipedia of gespecialiseerde boekwerken. In deze context is ‘koffie’ een meestal warme drank gemaakt van koffiebonen. ‘Kletsen’ is synoniem van babbelen, keuvelen, leuteren, kwebbelen. ‘Koffieklets’ is dus een gezellige babbel (meestal over onbelangrijke dingen) bij een tas koffie. Gedistingeerde, deftige lui nodigen elkaar liever uit op een ‘koffiekrans(je)’. In het Kortrijkse dialect bestaat ook het woord ‘koffiebale’.

Mevrouw, je hebt het over babbelen, tateren, kwebbelen. Is een koffieklets dan typisch iets voor vrouwen?

(kijkt mij indringend aan) Bah, neen, gij! Misschien was het vroeger wel een geliefde bezigheid van huisvrouwen tijdens een welverdiende pauze… Maar de koffieklets is geëvolueerd naar een algemeen sociaal geaccepteerde omgangsvorm, waaraan ook mannen graag deelnemen. Het is geen toeval dat koffiehuizen als paddenstoelen uit de grond schieten! Ook mannen kunnen terecht echte ‘koffielutten’ of ‘koffiezeupen’ genoemd worden. Als ik me niet vergis lopen er enkele exemplaren met die titel in de Unie rond…

Mevrouw, wat heb je nodig voor een geslaagde ‘koffieklets’?

Tja, ik som gewoon enkele ingrediënten op: koffie uiteraard, melk, suiker. Niet vergeten: een koekje, stoelen, een tafel. Dat is het zowat, denk ik. En goed gezelschap, natuurlijk. En de deelnemers moeten vanzelfsprekend bereid zijn tot babbelen over ogenschijnlijk niets. Als iedereen aan tafel zwijgt, schiet de koffieklets zijn doel voorbij… En nog een opmerking: er zijn mensen die om verschillende redenen liever thee voorgezet krijgen. Bij mijn weten zijn die theedrinkers nog nooit van een koffieklets uitgesloten geweest!

Mevrouw, waarover wordt het meest gekeuveld bij een koffieklets?

Elk onderwerp is welkom, als het maar lichtvoetig, gemakkelijk te volgen en te verteren is. Uit een recente doctoraatsstudie over het inhoudelijke aspect van de koffieklets bleek dat vooral volgende onderwerpen aan bod komen: de laatste ontwikkelingen in ‘Thuis’; het aanhoudende te koude of te hete weer; het vorderen van het brei- of naaiwerk; de fratsen van de kat of de hond; de onverwachte wegomleggingen; recepten en diëten.

Mevrouw, waarom moeten wij koffiekletsen?

Eerst en vooral, wat men ook beweert: koffie is goed voor lichaam en geest. Het is niet waar wat men kinderen wijsmaakt: dat je van koffie grote oren of neusgaten krijgt. Koffie bevat cafeïne, een stimulerend middel dat je alerter maakt, je concentratie verhoogt en vermoeidheid verdrijft. Maar het belangrijkste positieve effect van een koffieklets is en blijft het samenzijn, de ontmoeting.

Dank je wel, Mevrouw!

Bart Velghe

foto’s Bernard Noffels

 

Over de Koffieklets van de Unie

Elke week op donderdagnamiddag van 14u tot 18u zetten we de deur van de Unie in de Pluimstraat open. Iedereen is welkom, het maakt niet uit wie je bent of wat je achtergrond is. We verkopen niets. Om er een namiddag te vertoeven heb je geen geld nodig. Voor wie dat wil is er koffie, thee of water. In de Koffieklets kan je op adem komen, voor wie gejaagd is door de stad of het leven fungeert ze als een veilige haven. In essentie is het een laagdrempelig ont-moeten en een kennismaking met het wezen van de Unie als een gastvrije omgeving waar verhalen van elke dag hun weg zoeken naar een artistiek programma.