inspiratienamiddag KAFKA VOOR GEVORDERDEN

donderdag 17 oktober om 14u bij de Unie

Voor veldwerkers, organisatieverantwoordelijken en iedereen die het gevoel heeft dat een wirwar aan regels hen het behoorlijk helpen of ondersteunen van mensen bijna onmogelijk maakt. Key note door Arjan Widlak, gevolgd door een panelgesprek met Saskia Van Nieuwenhove, Frank Van Massenhove en Sabine Bourgeois. Joost Bonte leidt het gesprek.

Heb je als werker, diensthoofd, …. ook vaak het gevoel dat een wirwar aan regels je het behoorlijk helpen of ondersteunen van mensen bijna onmogelijk maakt? Dan is deze inspiratienamiddag KAFKA VOOR GEVORDERDEN zeker iets voor jou!

We geven de voorzet met een lezing door Arjan Widlak. Hij is medeoprichter van de onafhankelijke non profit onderzoeksinstelling Stichting Kafkabrigade (NL). Arjan vertelt op zijn eigen bevlogen wijze hoe zij op een succesvolle manier openbare besturen bijstaan om onnodige regelgeving op te ruimen die een goede dienstverlening in de weg staat. Als smaakmaker interviewden we Arjan voor de zomereditie van onze Gazet. Je kan het interview hier nalezen. Ook op www.kafkabrigade.nl vind je meer info over hun werk.

Daarna zal ons panel je inspireren met praktijkvoorbeelden hoe zij slim omgaan met de vele bureaucratische regels die overal in hun werk opduiken. Saskia Van Nieuwenhove ondersteunt op haar eigen non conventionele manier kwetsbare jongeren en brengt hun verhalen in diverse media. Frank Van Massenhove is vooral gekend door de atypische manier waarop hij de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid omvormde tot een voorbeeldorganisatie. Sabine Bourgeois helpt als directeur van het Oranjehuis jongeren op een specifieke manier om probleemsituaties het hoofd te bieden. Joost Bonte (coördinator straathoekwerk Oost- en West-Vlaanderen) leidt het gesprek.


PRAKTISCH
om 14u bij de Unie der Zorgelozen, Pluimstraat 7 in Kortrijk
deelname 25 euro (inclusief boek) – inschrijven 056/220 400 of reservatie@uniederzorgelozen.be – uw inschrijving is in orde na betaling van het verschuldigde bedrag op rek.nr. BE97 5230 8069 1749 van Unie der Zorgelozen, met vermelding van de naam waarop je de reservatie deed.

OVER HET BOEK IK CAROLINE

Straathoekwerkster Caroline Verhaeghe werkt al een hele tijd outreachend voor OCMW Kortrijk vanuit de Unie der Zorgelozen. Bijna dagelijks kruisen haar verhalen ons pad van mensen die zich vastrijden in de vele regels en procedures van onze bureaucratische samenleving. Ze zijn vaak terechtgekomen in een uitzichtloze kafkaiaanse spiraal waarin ze de speelbal worden van een systeem waar ze niet langer als een mens van vlees en bloed maar als een anoniem nummer worden behandeld.

Omdat deze vaak hallucinante verhalen al te makkelijk verdwijnen in de plooien van jaarverslagen, bundelde de Unie ze in Ik Caroline, een boek voor het brede publiek (de titel van het boek is geïnspireerd op die van de film I, Daniel Blake). Dat verschijnt in het najaar bij Mammoet, een nieuwe reeks van uitgeverij Epo. Het boek is te koop in de boekhandel en bij de Unie der Zorgelozen.

Ik Caroline is het derde project van een inhoudelijk drieluik rond deze thematiek, na de theatervoorstelling Ne Woyzeck (voorjaar 2019) en de publicatie De Gazet, editie zomer 2019. Lees daaruit zeker ook eens deze bijdrages: