herbekijk Huizen on Tour

In het najaar was Huizen on Tour bij de Unie te gast. Verschillende sprekers lieten vanuit hun expertise en ervaring hun licht schijnen op een nieuw soort detentie in België: in de vorm van detentiehuizen, met betere omkadering van herstel en re-integratie. Je kan de avond hier herbekijken.

Er is dringend een alternatief nodig voor onze huidige Belgische gevangenissen. Daarover is men het doorgaans eens. De kerntaak van een gevangenis is de gevangene individueel en veilig voorbereiden op een succesvolle terugkeer in de maatschappij. Zonder herval of recidive dus. En daar wringt het schoentje.

Huizen on Tour is een gespreksavond waar verschillende sprekers vanuit hun expertise en ervaring hun licht laten schijnen op een nieuw soort detentie in België: in de vorm van detentiehuizen, met betere omkadering van herstel en re-integratie.

Lees hier het interview met Hans Claus en Manu Pintelon in De Gazet wintereditie 2021 van de Unie.

Herbekijk hier de avond bij de Unie:Wie krijgen we te horen?

Hans Claus – gevangenisdirecteur Oudenaarde en bezieler De Huizen vzw
Dries Pattyn – advocaat en bestuurslid van de Liga voor Mensenrechten.
Jinmei Deriemaeker – herstelbemiddelaar bij Moderator – Forum voor herstelrecht en bemiddeling
Marlies Gailliaert – master sociaal werk, Belgisch coördinator RESCALED en dader-slachtoffer bemiddelaar bij jongeren
Yvan Thomas en Wannes Degraeve – voorzitter en secretaris bij UIT-stap (wil een uitweg bieden aan (ex)gedetineerden)
Helene De Vos – criminologe (voert o.a. onderzoek naar de normalisering van gevangeniswezen in België) en Europese coördinator RESCALED
Manu Pintelon – criminoloog en Belgisch coördinator RESCALED
Sarah Holbrouck – ir. architecte (over locaties voor een duurzaam strafuitvoeringsproject)
Een ervaringsdeskundige
Marijn Devalck en band luisteren de avond op met jailsongs. Op het einde van de avond volgt een gesprek met het publiek.

Huizen on Tour is een initiatief van De Huizen vzw. Deze editie is in samenwerking met Vormingplus MZW, Unie Der Zorgelozen, UPV wetenschapspopularisering en het Humanistisch Verbond, en kadert binnen Rondom Prison.