ERIC CORIJN en DYAB ABU JAHJAH ihkv ‘Vurige Tongen’

maandag 5 juni om 15u in de Scala

We moeten met zijn allen belangrijke keuzes maken die onze samenleving voor de komende decennia in een bepaalde plooi zullen leggen. Maar welke keuzes en waarom? Zet je schrap voor de scherpe analyses en radicale voorstellen van Eric Corijn en Dyab Abu Jahjah, waar je het niet mee eens hoeft te zijn, maar die je zeker aan het denken zullen zetten.

Hoe komen we tot een duurzame relatie met onze aarde? Hoe dringen we de sociaaleconomische ongelijkheid terug? Hoe slagen we erin om met elkaar samen te leven in diversiteit? Het is al langer duidelijk: met zijn allen moeten we belangrijke keuzes maken die onze samenleving voor de komende decennia in een bepaalde plooi zullen leggen. Maar welke keuzes zijn dat? Waarop zijn die gebaseerd? En hoe verzoenen we ons met dege nen die andere keuzes willen maken? Want willen we niet met zijn allen samen vooruit?

Zet je deze namiddag schrap voor de scherpe analyses en radicale voorstellen van Eric Corijn en Dyab Abu Jahjah, waar je het absoluut niet mee eens hoeft te zijn, maar die je zeker aan het denken zullen zetten. Het gesprek wordt in goede banen geleid door Ciska Hoet. Zij is directeur van RoSa, kenniscentrum voor gender en feminisme, cultuurjournaliste en actief in diverse burgerbewegingen.

maandag 5 juni om 15u in de Scala
tickets 5 euro – 056/220 400 of reservatie@uniederzorgelozen.be
wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming betaalt bij vertoning van de UiTPAS zuidwest 20% van de ticketprijs (1 euro)

In de loopbaan van Eric Corijn (°1947) gingen een academische carrière en geëngageerd activisme steeds hand in hand. Van de toenemende belangstelling voor stadsontwikkeling maakt hij in de jaren negentig zijn werkterrein. Hij plaatst er het sociale en emancipatorische aspect van cultuur en cultuurparticipatie steeds meer op de voorgrond. Zijn expertise wordt internationaal erkend en Corijn neemt gretig deel aan het maatschappelijke debat. Zijn vaak tegendraadse stellingen maken hem tot een eerder onorthodoxe maar boeiende academicus.
 

Dyab Abou Jahjah (°1971) is publicist en activist. Begin jaren negentig kwam hij uit Libanon naar België om er politieke wetenschappen te studeren. In 2000 stichtte hij de Arabisch-Europese Liga, waarmee hij opkwam voor de moslimimmigranten. Sinds 2014 is hij voorzitter van Movement X, een burgerrechtenbeweging die allochtonen én autochtonen verenigt in de strijd tegen elke vorm van discriminatie. In zijn meest recente boek Pleidooi voor radicalisering stelt Abou Jahjah dat echte verandering alleen mogelijk is als we de grondslagen van onze maatschappij fundamenteel durven bevragen.