Energie

Anja Brugghe over bewust omgaan met energie.

Je hebt mensen die bruisen van energie, die niet kunnen stil zitten. Hierbij denk ik aan mijn moeder van 86 jaar. Onlangs werd ze geopereerd aan haar heup, maar veertien dagen revalidatie in het ziekenhuis was voor haar te lang. Ze kreeg het op haar heupen om zo lang te moeten stil zitten. Nu zo’n anderhalve maand later, springt ze weer in het rond. Het bezig zijn houdt haar jong en vitaal. Ze haalt energie uit het verbruiken van energie.

Even kort verduidelijken. Om iets te doen, om te bewegen heb je energie nodig. Na de arbeid ben je zo tevreden over wat je realiseerde dat dit je vult met energie. Dus bezig zijn, en dan vooral met dingen die je graag doet, geeft je energie. Dit wordt een gezonde vicieuze cirkel. Je doet iets met plezier en niet omdat anderen het van je verlangen of het opdragen, maar gewoon omdat je het graag doet. Je steekt er dan ook met veel plezier je energie in. Wat je doet, maakt niet veel uit. Je huis en tuin onderhouden, je omgeving een opknapbeurt geven, mooimaker zijn, vrijwilligerswerk doen, je leuke job, iemand helpen… zolang je het maar doet met veel goesting. Je beloont jezelf met energie. Energie die je dan weer kan inzetten in andere, nieuwe dingen die je opnieuw overladen met energie.

Nu kan je denken, dit is nonsens, maar ik heb het aan den lijve ondervonden. Ik doe mijn job graag. Het is geen gewone job. Ik word betaald per prestatie, wat niet zoveel is, maar het heeft me zoveel voldoening. Ook al sta ik ‘s morgens moe op na een slechte nacht, eenmaal ik bij de mensen ben die ik begeleid, voel ik me super fit. Ik geniet van de tevredenheid van mijn cursisten. Wanneer ze vertellen dat anderen stoefen met hun resultaten. Dat ze helemaal ontspannen bij het boetseren of schilderen en ze alle zorgen even opzij kunnen zetten. Zich gewaardeerd voelen. Blij zijn met de hulp, het luisterend oor. Zo overladen ze me met energie waardoor ook ik mijn zorgen en bekommernissen aan de kant kan zetten. Jaren had ik een tekort aan ijzer, maar ik voelde me niet moe.

Zelfs als je iets moet doen waar je niet onmiddellijk zin in hebt, maar dat toch moet gebeuren, kan je er energie uit halen. Door terug te kijken op wat je volbracht. Maar mensen die niet veel doen, die niet veel willen doen, die liever toekijken hoe anderen iets doen; of mensen die met tegenzin naar hun werk gaan, enkel omwille van de verloning of omdat het van hen verwacht wordt: zij verliezen hun energie, wat je wel eens ziet resulteren in een burn-out. Dit kan ook gebeuren als je je met volle inzet smijt in wat je doet, maar er niet voor gewaardeerd of in gesteund wordt.

In alle geval moeten we er ons dus van bewust zijn hoe we met energie omgaan. Zo niet worden we passief. Positief ingesteld zijn is al een pluspunt. Zo haal je nog meer energie uit wat je doet. Eén ding is zeker, we moeten bereid zijn energie te omarmen en te gebruiken!

Anja Brugghe

De Gazet