Energie in de ideale wereld

Johnny Verkest over warme en koude energie.

Energie is niet wanhopig. Energie drijft niet tot wanhoop. Energie is niet oorlogszuchtig. Energie is geen machtsmiddel. Zo kan energie geen energie geven.

Energie is er gewoon, hier of daar, hier en daar, en ze moet naar overal, want eigenlijk is ze van niemand, van geen land, … toch niet écht. Er moet geen commercie noch machtsspelletjes rond energie worden gevoerd, wie kwam daarop? Dat geeft geen energie aan de mensen, aan gelijk welke mensen, alle mensen gelijk.

Allez, kom zeg nu, al die arme sukkelaars, het gepeupel vooral, gewone mensen zoals u en ik, als poppen, als pionnen daarom en daarvoor de moordende velden insturen om een hopeloze oorlog uit te vechten waaruit er nooit een échte winnaar kan komen, zelfs al zal die zo worden genoemd, geroemd en de geschiedenis ingeschreven, gerenommeerd! Hele families met hun honden, katten en andere huisdieren de kou en ontbering in dicteren terwijl heel die hoge, verwaande, machtshongerige en zieke nest veilig en wel en hoog in hun toren kunnen blijven toeven, ver weg van de door hen gecreëerde slagvelden, zot van het geweld!

De oorlogsindustrie floreert ermee maar wie krijgt daarvan nu energie, wie wordt daar nu beter van, wat is de bedoeling, hoe, waarom en door wie wordt zoiets nu bedacht? Was het een uitvinding van een of ander genie dat dacht dat hij… schandalig op zich toch al… we weten genoeg.

Blijkbaar bestaan ze dus écht, diegenen die meer mogen en kunnen en floreren dan anderen die misschien wat achterbleven, wat werden achtergesteld. Noem het ‘establishment’, de gezetelden die zogezegd vechten en de achtergestelden, diegenen die écht moeten vechten. Dat systeem, verandert dat ooit? Dat systeem waar enkel de happy few zogenaamd beter van worden terwijl het voor de anderen creperen is geblazen. Daarbij komt dan nog, welke rechtbank kan en mag zo’n systemische fouten behandelen, die al lang op voorhand onbehandelbaar zijn of toch konden worden verklaard, of draaien zij net mee in dat systeem? Alle media of hoe ze zich willen noemen laten het ook niet liggen en spelen in heel dit toneel ook wel hun niet zo proper rolletje, wie wordt daar dan weer beter van? Ik krijg hier geen energie van. Dat is koude energie, maar ze laat ons niet koud. En onverschillig zijn we ook al niet, toch? Maar het blijft koude energie!

Warme energie

Ik hou van mooie muziek, van het scheppende, gemaakt om een ander goed te doen, om zich er te goed aan te doen. Ik hou van David Bowie, ik hou van Debby Harry, ik hou van The Beatles en de Stones, ik hou van Blondie (maar dat zei ik al), van Elton John, van TC Matic, ik hou van Jacques Brel, van Marva en van Ann Christy, van Louis Neefs, van Ramses Shaffy en van Liesbeth List. Ik vergeet er nog veel, ik hou van hun creaties, hun nalatenschap. Allemaal zijn ze in staat om mij en vele anderen energie te geven, échte, eerlijke energie, een zacht dekentje om in te schuilen, verborgen en geborgen in mijn hol, mijn mancave of bed. Geborgenheid geven ze me, of toch een vorm van, dàt is warme energie.

De anderen, die me koude energie geven, borgen zogezegd ook van alles, zeggen ze opnieuw en opnieuw; ze bedrijven… de politiek, ze borgen dus vooral… de politiek. Ze borgen, zeggen ze, productieprocessen, mensen aan het werk, robots, kwaliteitsprocessen, geldstromen, bedrijven, banken, ze borgen zogezegd kwaliteit, nieuwe wapenontwerpen, -fabricage en -leveringen, noem maar op.

Ze vergaten te borgen, o fout o grote fout toch, en steeds opnieuw, op de lange termijn: de échte gezondheid, de échte vrede, het écht goede klimaat, de échte liefde, het gemeenschappelijke, die energie, die synergie, de échte geborgenheid dus, het menselijk welzijn, de échte leefbaarheid voor allen… al die levensnoodzakelijke ‘details’ werden dus blijkbaar en klaarblijkelijk ‘vergeten’, vergeten te borgen; ik krijg hier geen energie van, ze brachten koude energie.

Waarom al die machtsposities eens niet verlaten en eindelijk gaan voor die warme energie voor allen en niet enkel voor de happy few? Politiekers, banken en die veel te grote bedrijven met al die mensen in hun veel te hoge torens, kortom, al die zogenaamd groten der aarde, waarborg ons allen eens van écht warme energie, energie die voor energie zorgt en die ook doorgeeft, voor en door wie van goede wil is en dat zijn we toch met zijn allen… Authentieke warme energie! Wat denken jullie écht?

Aan allen veel warme energie en een warm nieuw jaar, maar nu ook weer niet te warm hé (knipoog).

Johnny Verkest

De Gazet